Je libo Smrtící vzdělání?

recenze

Smrtící vzdělání (2021) 4 z 5 / Suzanne
Smrtící vzdělání

Vítejte ve Scholomancii, škole pro mladé čaroděje, kde je čištění zubů boj o život, kde na vás může číhat lidožravá potvora pod vaší vlastní postelí a kde si můžete ve školní jídelně nabrat slušnou porci otráveného jídla.

Galadriel, která si nechá říkat El, je outsider, protože si všichni myslí, že je zlá a praktikuje černou magii. El se ale ve skutečnosti snaží nestat se nejmocnější temnou čarodějnicí na světě. El je ve škole osamělá, což znamená, že je snadným terčem pro všechny maly, nebezpečné a lidožravé potvory. El to sice dotáhla až to třeťáku, jenže pokud neuzavře s někým spojenectví, tak zcela jistě nepřežije promoci, která spočítá v boji se spoustou malů.

El už dvakrát zachránil život Orion Lake, hrdina školy, který zabíjí maly jako na běžícím páse. A to je naprosto nepřípustné, protože El celé tři roky pracuje na tom, aby všem ve vhodnou chvíli ukázala, že je mocná a schopná čarodějka, a zajistila si tak nejenom tým pro promoci, ale i místo v chráněné čarodějnické enklávě, až (jestli) vyjde ze školy…

Jenže Orion se jí drží jako klíště, což se El ani trochu nezamlouvá, a po celé škole se začne šuškat, že spolu chodí. A najednou se s ní chce spousta lidí seznámit, aby se přes ní dostala k Orionovi, a pár lidí se jí pro změnu chce zase zbavit.

El je chytrá, vynalézavé a má pevné morální zásady. Ví, že by se mohla stát mocnou temnou čarodějkou, ale stojí si za tím, že černou magii praktikovat nebude. Jinak to ale rozhodně není nejsympatičtější holka ve škole. Je chladná, odtaživá, zlostná, podrážděná a sarkastická – a má k tomu zatraceně dobré důvody. Orion je jejím přesným opakem – kluk z bohaté rodiny, zabiják malů a hrdina, se kterým se chce každý kamarádit. Někdy je zbrklý, protože se bezhlavě vrhá na každého mala v dohledu, a taky občas idealistický a naivní.

Od Naomi Novikové už českém překladu vyšly knihy Ve stínu hvozdu a V zajetí zimy, které se neotřelým způsobem inspirovaly slavnými pohádkami. V nich Naomi Noviková ukázala, že je talentovanou spisovatelkou s propracovaným, poetickým stylem, originálními nápady, schopností vytvářet plastické postavy a nečekaně převracet klišé a pohrávat si s tradičními motivy.

Nicméně pokud se vám obě výše zmíněné knihy líbily, tak od Smrtícího vzdělání neočekávejte něco podobného. Smrtící vzdělání je akční, temnější a chytřejší fantasy odehrávající se na střední čarodějnické škole. Tomu je přizpůsobený i jazyk, který je o něco jednodušší než V zajetí zimy a Ve stínu hvozdu, a poetičnost zase nahradil sarkastický humor.

Smrtící vzdělání je čtivé, chytlavé, temné a zábavné. Najdeme tu taky slušnou porci akce, lidožravých potvor, intrikaření a politikaření, navazování nových spojenectví a snad nakonec i skutečných přátelství. Nechybí ani náznak romantiky, který ale není romantický v pravém slova smyslu. Naomi Noviková i v této knize originálně pracuje s tradičními motivy a převrací klišé typická pro tento žánr.

Značnou část děje tvoří vysvětlování, jak funguje systém magie, samotná škola nebo vnější svět čarodějů. Tady ale nastává kámen úrazu. Svět ve Smrtícím vzdělání má totiž jistá pravidla, která ale zároveň pravidla moc nerespektují, takže dochází k tomu, že některé věci nesedí, nejsou logické nebo si i místy protiřečí.

Smrtící vzdělání se špatně popisuje a hodnotí – v něčem je originální, v něčem zase naprosto klasické, něco je vymyšlené skvěle, něco trochu nedotažené. Ve výsledku je to ale poměrně svérázná kniha, která nemá jednoznačně definovanou zápletku a rozhodně neosloví fanoušky perfektně propracovaných magických systémů a funkčního vymyšleného světa.

Mě Smrtící vzdělání – navzdory výše zmíněným výtkám – neskutečně pohltilo a bavilo. Je to zase jiná škola pro čaroděje, než jsme zvyklí. Navzdory temnějšímu ladění nejde o svíravou, strašidelnou nebo depresivní knihu. Naopak se jedná o akční a vtipný (pokud oceníte smrtící sarkasmus hlavní hrdinky) příběh o síle přátelství a o tom, že člověk není stvořen k tomu, aby byl a žil sám.


Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Škola magie jako žádná jiná Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde vyučuje drsnými metodami sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život. ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář