Jaká tajemství skrývá Devátý spolek?

recenze

Devátý spolek (2020) / Suzanne
Devátý spolek

Alex Sternová není zrovna typickou studentkou Yaleovy univerzity. Nemá ani maturitu, bydlela ve squatu, paktovala se s feťáky a dealery a našli ji předávkovanou na místě činu několikanásobné vraždy. Na prestižní univerzitu ji dostala její jedinečná schopnost – vidí totiž duchy. Alex se tak stává členkou Léthé, devátého spolku, který dohlíží na ostatní spolky na Yale zabývající se magií a okultismem.

Alex se ocitá v učení Daniela Arlingtona, zvaného Darlington, ze spolku Léthé, snaží se přijít na to, co vlastně takový spolek dělá, a přitom zvládat náročné studium, ani jedno se jí ale moc nedaří. Jenže pak za záhadných okolností Darlington zmizí a Alex, která jen matně tuší, co má dělat, zůstává na všechno sama. Následně je v kampusu zavražděná mladá žena a Alex má podezření, že je do vraždy zapletena magie, a tím pádem i některý ze spolků na Yaleu…

Devátý spolek patří do subžánru dark academia, který obecně zahrnuje lásku ke klasické literatuře, umění a psaní, prostředí prestižní univerzity a nového studenta, který sem nezapadá, ale zaplétá se s prohnilou elitou. Kromě toho v tomto subžánru nechybí okultismus, vraždy, temná atmosféra a hrdinové, které by nikdo nemohl dát nikomu za příklad.

Leigh Bardugo píše neuvěřitelně čtivě a chytlavě. V příběhu se prolíná několik dějových linek, ve kterých čtenář sleduje nejenom vyšetřování vraždy, ale také se víc dozvídá o Alexině temné minulosti i o životě jejího mentora Darlingtona. Daniel Arglinton totiž na první pohled vypadá jako intelektuální hezounek z bohaté rodiny, ale stejně jako Alex i on má zajímavou minulost a tajemství…

Devátý spolek funguje ve všech dějových liniích jako plnohodnotná detektivka, jen okořeněná pořádnou dávkou duchařiny, magie a okultních praktik, z nichž některé jsou vcelku drsné. Nechybí ani slušná porce překvapivých zvratů a šokujících odhalení. Čtenáře to spolehlivě udrží napjatého až do konce, který není předvídatelný. Pro některé čtenáře navíc bude plusem i absence romantiky.

Leigh Bardugo si pečlivě nastudovala reálie, takže člověku přímo před očima vyvstává prostor Yaleovy univerzity, a do toho hladce zakomponovala magii i duchy. Devátý spolek má temnou atmosféru, neděje se tu nic veselého ani optimistického a život na prestižní univerzitě ukazuje z odvrácené a nebezpečné stránky.

Děj ve vyvíjí pozvolna a na tempu nepřidává ani střídání časových rovin. Věřím, že pro spoustu čtenářů to nebude problém, protože i tak je Devátý spolek napínavý a extrémně čtivý, jiní by možná ocenili, kdyby měla kniha větší spád. V kontrastu s pozvolným plynutím děje totiž působí závěrečné rozuzlení poněkud překotně a uspěchaně.

Leigh Bardugo znovu dokázala, jak moc od trilogie Griša jako autorka dospěla a vypracovala se. Devátý spolek do její tvorby přináší zase něco nového a nečekaného. Nicméně je nutné zmínit, že tahle kniha určitě nesedne všem čtenářům. Za mě se ale rozhodně povedla, a to dokonce natolik, že bude patřit mezi nejlepší knihy, které jsem letos přečetla. Knihu doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi detektivní vyšetřování, skvěle propracované postavy, pořádnou dávku překvapivých odhalení a temnější atmosféru a nevadí jim pomalé tempo vyprávění. Takže teď už zbývá jen nedočkavě čekat na druhý díl, protože ten konec byl skutečně zabijácký.


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V ... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Jarka_rybář
04.01.2021

Teda. Tohle vypadá na super knihu. Asi si ji dám na seznam.