Jak vypadá Příroda v noci? Není temná, ale svítí

recenze

Příroda v noci (2018) 4 z 5 / Suzanne
Příroda v noci

Chcete se – nebo spíš vaše děti – dozvědět něco o tom, jak vypadá příroda v noci? Máte doma děti, které se vám nedaří uspat a už vám docházejí pohádky? Tak s knížkou Příroda v noci nebo s její sestřičkou Město v noci, které obsahují svítící ilustrace, budete mít o zábavu před spaním vystaráno.

Příroda v noci čtenáře prostřednictvím velmi stručných textů seznamuje s tím, jak vypadá příroda nebo podmořské hlubiny v noci, tedy které rostliny a živočichové v nich svítí. Malí čtenáři se ale také dozví, jak tmu prosvětlují díla člověka, jak vypadá třeba v noci táborák nebo hrad, a také jak svítí hvězdná obloha i města na planetě Zemi.

Texty jsou velmi stručné, nechybí v nich ani nějaká ta zajímavá informace, nicméně druhá svítící kniha Město v noci mi přišla z hlediska informací zajímavější a bohatší. Obě knížky jsou ale primárně určeny malým čtenářům, takže pro ně to bude dostačující.

Příroda v noci je ale trochu zavádějící název. Ve skutečnosti se v téhle knize víc než o rostlinách a živočiších dozvídáme obecně o lidstvu a životu na zemi v noci. Ta příroda je tam spíš tak v pozadí, což mě trochu zklamalo, protože jsem prostě čekala víc informací o přírodě v pravém slova smyslu, tedy o rostlinách a zvířatech.

Kniha je vyvedená v modro-žluté kombinaci, a právě ty žluté části jsou opatřené speciálním vrstvou, které po nasvícení ve tmě zelenkavě světélkuje. Jedná se o knihu, takže se musí každá dvojstrana nasvítit zvlášť. Je to trochu otrava a zdržuje to, ale ilustrace svící slušně i po minutě pod lampičkou. Nicméně doporučuju každou dvojstranu nechat pod lampičkou déle, protože pak ilustrace září víc. A taky vám prozradím ještě jeden trik, čím blíž je zdroj světla knize, tím rychleji a jasněji ilustrace svítí.

Nemám Přírodu v noci ani v Město v noci vyzkoušené v praxi s dětmi, nicméně si myslím, že je možné před spaním nasvítit třeba jen jednu dvojstranu a udělat si tak z toho prohlížení a čtení na pokračování. Knihu si samozřejmě můžou číst a nasvítit i malí čtenáři, kteří už chodí do školy, a ušetřit tak rodičům práci :) Obrázky září docela dlouho, ale samozřejmě nevydrží svítit celou noc. Po nějaké době intenzita záření slábne. Takže každý večer je nutné si tenhle rituál zopakovat – dokud to bude vaše ratolesti – i vás – bavit.

Za mě osobně je Město v noci bohatší na zajímavé informace i pro dospělé čtenáře a i konceptuálně dotaženější než Příroda v noci. Ale i tak jsou podle mého obě knížky skvělé jako originální dárek pro rodiny s dětmi (a to dokonce i s dětmi, které nečtou:). Nebo i pro dospělé, pokud jste takový blázni jako já nebo moje rodina, protože můj švagr už mi ji chtěl zabavit. A vlastně každý, kdo Přírodu v noci a Město v noci u mě viděl – protože, sakra, ta knížka svítí!

Komentáře (0)

Přidat komentář