Jak to vlastně bylo s Draculou?

recenze

Dracul (2020) 4 z 5 / domiii97
Dracul

Rok 1868. Bram Stoker bojuje o holý život. Zavřený sám ve věži a vyzbrojený svěcenou vodou, krucifixy nebo košíkem, v němž je svazek bílých růží. I když, tak úplně sám není. Jeho cílem je přežít noc a porazit zlo, jež na něj čeká tam venku. Neví, jak to všechno skončí, a tak narychlo sepisuje svůj příběh. O svém dětství, nemoci, tajemné chůvě, sourozencích...

Uběhlo 150 let od vydání Draculy. Praprasynovec Brama, Dacre Stoker, se snaží zjistit díky deníkovým záznamům autora, jaký skutečný příběh se skrývá za tímto literárním dílem. Spolu s J.D.Barkerem vytvořili příběh, který odhalí, kdo byl skutečně hrabě Drákula i žena, jež byla pro rodinu Stokerových tak důležitá.

Přiznám se, že kniha mi už nějaký pátek ležela v poličce. Pokaždé, co mě na ni odradilo byl počet stránek. Naštěstí jsem se odhodlala k tomu si knihu, konečně, přečíst. Lepší pozdě nežli nikdy. Letos mám opravdu štěstí na skvělé knihy a Dracul stojí na jedné z horních příček žebříčku nejlepších knih.
Napětí od začátku do konce. Při více jak 500 stránkách mě neopouštělo napětí. Tohle je horor, jak má být a ještě, když se na konci dozvíte, že je to podle Bramových záznamů... Paráda! Husí kůže zaručena. Postavy mají charakter i duši. Bram, jehož od dětství sužovala neznámá nemoc, jeho uzdravení, pátrání po chůvě i po tajemství, které v sobě má. Matilda, sestra Brama, neohrožená, přímá mladá žena toužící najít pravdu. Thornley, starší bratr, v dětství chlapec, jež měl hodně povinností, v dospělosti muž, který nadevše miluje svoji ženu Emily. Každý z nich uvidí i zjistí nemožné. Pak je tu Ellen. Ach, Ellen mi nejvíce přirostla k srdci. Ale nerada bych prozradila něco víc. Pokud si knihu přečtete, pochopíte. Na konci knihy vás čekají poznámky autorů, kde se dozvíte, jak to všechno bylo a co předcházelo napsání knihy Drácul. Pro mě, nečekaně, bylo 512 stránek málo a nejraději bych, kdyby příběh o zrodu upíra, pokračoval.
Doporučuji všem, kteří mají rádi upíří tématiku, historii či jen prostě samotného Drákulu. A pozor, o krev, v této knize, není nouze.


Dracul Dracul Dacre Stoker

Román Dracul je inspirovaný deníkovými záznamy autora jednoho z nejslavnějších hororů, jehož lze označit za zakladatele žánru. Píše se rok 1868 a jednadvacetiletý Bram Stoker se zabarikáduje v místnosti ve věži opuštěného klášter... více


Komentáře (0)

Přidat komentář