Jak svrhnout vévodu – první díl romantické série

recenze

Jak svrhnout vévodu (2022) 5 z 5 / Kizuizi
Jak svrhnout vévodu

Annabelle Archerová by mohla oslavovat, protože byla přijata na Oxfordskou univerzitu. Jenže to má háček – je totiž rok 1879, světu vládnou muži a ona sama se nemůže jen tak vydat do Londýna. Nakonec se zadaří a Annebelle poskytne stipendium dámský spolek, který chce na oplátku „jen malinkou drobnost“. Sehnat vlivného muže, který podpoří zájmy žen v této době...

Historické romance moc často nečtu, ale po přečtení anotace u Rebelek z Oxfordu – Jak svrhnout vévodu jsem byla přesvědčená, že by to mohla být kniha, která se mi bude líbit. A páni, tohle je vážně skvělé!

Jak svrhnout vévodu je historický román zasazený do nelehké doby pro ženy, ale Evie Dunmore ho napsala svižně, čtivě a zábavně. Zvolila velmi dobře i ideální kombinaci pro tento příběh – prostředí Londýna, krásnou a inteligentní (i když poněkud tvrdohlavou) hlavní hrdinku, a také ledově chladného a zásadového vévodu (samozřejmě je to fešák!). A co by to bylo za romanci, kdyby to mezi hlavními hrdiny nejiskřilo...

Inteligentní humor, na tu dobu skandální činy či poznámky, gentlemani v pravou chvíli na pravém místě. Já se u téhle knihy skvěle bavila, a to už od prvních stran. Prostředí Londýna pro mne bylo lákadlo, ale nakonec jsem ho „odsunula do pozadí“, protože jsem se nejvíc těšila na střety mezi Annabelle a vévodou. Jejich dialogy, ale i myšlenkové pochody, jsou skvělé a mnohdy velmi zábavné. Trochu jsem se bála lechtivých scén, které občas v knize vyzní divně, ale to nebyl tento případ. Vše je popsáno citlivě, jiskření postupně nabírá na intenzitě a čtenář se těší, co bude dál.

Rovnou se přiznám – nečekala jsem, že mě kniha až tak nadchne, ale je to tak. Žhavý, odpočinkový román, který nejen že se nedá odložit, ale ukrývá v sobě také kus reálné historie. Hnutí sufražetek, které bojovalo za zlepšení ženských práv, je zde zmiňováno s citem, stejně jako tehdejší problémy žen (dědictví získává mužský potomek v rodině, ženy nesmí volit, po svatbě celý majetek připadne ženichovi... ).

Rebelky z Oxfordu – Jak svrhnout vévodu vychází 2. 2. a já Vám tuto úžasnou oddechovku mohu jen doporučit!
(A pozor - letos by měl vyjít i druhý díl série! Už se nemohu dočkat!)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář