Intimita těla i sexu v knize dvou autorek oblíbeného podcastu

recenze

Vyhonit ďábla: O vztazích, sexu a intimitě (2022) 5 z 5 / LukBook
Vyhonit ďábla: O vztazích, sexu a intimitě

Podcast Vyhonit ďábla se dočkal svého knižního zpracování. Autorky Terézia Ferjančeková a Zuzana Kašparová se v něm otevřeně baví o sexu, vztazích a mnoha dalších intimních věcech. Pro někoho možná až moc bez hranic.

Jejich vstup na podcastové pole byl tak trochu zjevením. Dvě (troufám si tvrdit) veskrze obyčejné ženy začaly otevřeně probírat témata, nad kterými se většina z nás červená. Jejich spolupráce prohloubila i vzájemné přátelství a celý projekt tak zní prostě jako povídání dvou kamarádek. A vlastně si dokážu představit, že o mnohých tématech se většina dívek mezi sebou opravdu baví. Jen je přitom neposlouchají tisíce jejich fanoušků.

O něco později se Terézia se Zuzanou rozhodli, že Vyhonit ďábla by si zasloužil i knižní zpracovaní. Samozřejmě jim v hlavě kmitala otázka, jestli jejich povídání může vedle mluvené formy fungovat i v té psané. Přecijenom je to něco trochu jiného. Výsledek si můžete už nyní pořídit.

Délka knihy se zastavila na dvou stovkách a věnuje se zejména základním tématům jako jsou sexismus, masturbace, vlastní tělo nebo porno. Kdo zná jejich podcast, v podstatě už tak nějak bude tušit, na co se má připravit.

Většina knihy je stejně jako jeho mluvená předloha napsána formou rozhovoru mezi dvěma kamarádkami. Nezkoumal jsem, nakolik se jednotlivé myšlenky prolínají napříč formáty, ale mělo by se alespoň z části jednat o něco jiného. Přesto je v textu znát jejich autorský rukopis. Naprostá otevřenost vůči sexualitě, upřímné názory napsané na „plnou hubu“, ale i řada poměrně vtipných momentů.

V devadesátkách měli mladí sexuální poradnu Bravíčka, dneska jim ke stejnému účelu pomůže Vyhonit ďábla. A to v daleko detailnější podobě, kdy holky neváhají použít i dosti peprný slovník a propátrat všechny lidské otvory i jejich využití.

Jasně všechno je to určené především ženám, ale možná by se měla tato kniha stát povinou četbou i pro jejich muže. Daleko lépe díky ní mohou pochopit ženské pocity a tužby svých drahých poloviček. Otázkou tedy je, nakolik jsou zrovna Terézie a Zuzana standartními zástupci něžnějšího pohlaví. Pouze o menstruaci jsem se dozvěděl možná víc, než jsem chtěl.

Součástí jsou i dvě eseje a celá řada zajímavě pojatých obrázků, které určité situace nebo předměty poměrně konkrétně zobrazují. O sexismu se dozvíte i řadu faktů jako kolik Češek za svůj život zažije znásilnění nebo kolika procentům lidí nepřijde nic divného na tom, jak jsou ženy zobrazovány v médiích. Rozhodně se tedy věnují i vážným věcem, jež jsou někdy až k zamyšlení.

Ale nebojte se, po většinu doby se budete spíše bavit. Možná bude pro někoho toto čtení i lehce vzrušující. Asi nikde jinde se nedozvíte více informací o orgasmu nebo alespoň o autorčiných osobních pocitech z nich.

Dojde i na bolest, která k sexualitě někdy patří. A mnohé možná vzrušuje. Dozvíte se, jak je důležitá komunikace při sexu. A nakonec přijde kapitola věnovaná přátelství. V úplném závěru knihy je i slovníček pojmů nebo odkazy na zajímavé internetové i knižní zdroje informací a zábavy.

Titul Vyhonit ďábla veskrze splňuje to, co od něj bude většina z vás očekávat. Troufnu si tvrdit, že čtenářem se zpravidla stane posluchač podcastu. Tomu nabídne i něco navíc oproti mluvené formě. Ať už to jsou ilustrace nebo speciální texty. Ale možná dokáže tato kniha přilákat i nové fanoušky Terézie Ferjančekové a Zuzany Kašparové. Jim můžu jenom říct, že poslech jim nabídne ještě více. Literární podoba je vlastně takovou ochutnávkou, která ovšem rovněž stojí za pozornost.

Komentáře (0)

Přidat komentář