Houby jsou všude

recenze

Propletený život (2020) 5 z 5 / Anežka010101
Propletený život

Merlin Sheldrake, biolog, specialista na mykorhizu ekolog, badatel a spisovatel, filozof a člověk otevřené mysli. S nadšením pragmatického vědce zkoumal houby, ty tajemné metabolické čaroděje, pro které nelze dosud jednoznačně najít tu správnou taxonomickou škatulku. V tropických lesích Panamy zkoušel přijít na kloub otázce, jak přesně spolupracují houby se svým okolím. Kdo vlastně podporuje koho a kdo koho ovládá? Jak funguje spolupráce hub s okolím? Jak ovlivnily a jak ovlivní houby náš život? Jak houby přemýšlí a co to pro nás, lidstvo znamená?

Kdo čeká nějaký bláznivý, složitý vědecký model, bude opravdu překvapen. Merlinovi Sheldrakeovi se na stranách jediné knihy podařilo vybudovat logický vědecký konstrukt, podpořený jednak vědeckou prací biologa a filozofa, zároveň Vás vtáhne do děje jednoho z nejzajímavějších dobrodružství.
Shromáždil zde jak fakta, tak závěry svých výzkumů z oblastí různých vědních disciplín. Dalším bonusem je, že je velmi talentovaný vypravěč, takže si jeho dílo nezadá s opravdu dobrodružnou fantasy nebo sci-fi. Ačkoli jeho sci-fi vůbec není fikce, jen Sheldrakeův pohled do světa hub je tak neotřelý, že nás často překvapí. Při četbě jsem se skvěle bavila. Četla jsem rovnou dvakrát po sobě, protože těch informací je tam opravdu kvantum.

Po knihách Petera Wohllebena patří knihy Sheldraka k těm, ke kterým se budu stále vracet.
Skvěle jsem se bavila.

Autor o svém vlastním očekávání, které by kniha měla čtenářům přinést:
"Evoluce, ekosystémy, individualita, inteligence, život nic z toho není tak úplně tím, za co to považujeme. Upřímně doufám, že toto dílo zpochybní vaše zažité pravdy, stejně jako houby zpochybnily ty mé."


Propletený život Propletený život Merlin Sheldrake

Kniha Propletený život vás vezme do opomíjeného a zázračného světa hub a ukáže vám, že představují klíč k porozumění nejen planetě, na níž žijeme, ale i životu samotnému. Vydejte se na pouť, která vás změní k nepoznání. více


Komentáře (0)

Přidat komentář