Holky

recenze

Sadie (2019) 5 z 5 / Kikina182
Sadie

Sadiin život rozhodně nebyl procházka růžovou zahradou. Svého otce nikdy nepoznala a s matkou si nikdy nebyla blízká. Měla však sestru Mattie, která pro ni byla celým životem a to i přesto, že ji dost často odmítala, jen aby udělala jejich matce radost. A to i přesto, že od nich odešla.

Mattie za každou cenu chtěla najít svou matku a to se jí stalo osudným. Narazila na nebezpečného člověka a ten ji zabil. Už je to několik měsíců, ale vyšetřování je ve slepé uličce. Nikdo si neví s tímto případem rady a nemá nejmenší tušení, kdo jí mohl ublížit. S výjimkou Sadie. Ta moc dobře ví, kdo je za osud její sestřičky zodpovědný a tak se rozhodně vzít osud do vlastních rukou.

May Beth Fosterová se k dívkám chovala, jako kdyby byla jejich babička a tak, když zmizí i Sadie a nikdo nemá tušení, co se mohlo stát, obrací se na moderátora Westa McCraye s prosbou, aby se pokusil zjistit, co se se Sadie stalo. Po dlouhém váhání se rozhodně pomoct, i když si myslí, že Sadie jen utekla z domova. Jeho pátrání ho ale zavede k mnohým tajemstvím, která byla za ta léta pohřbena.

Sadie je knížka o které se hodně mluví a to jak v zahraničí, tak v Česku. A v té záplavě informací o knize jsem nenašla nic jiného, než chválu. A jelikož zněla kniha podle anotace přesně jako příběh pro mě, nebyl nejmenší důvod k váhání. Hrozně moc jsem se na tuhle knihu těšila. Po celém humbuku kolem ní jsem čekala naprosto epický příběh a doslova jsem počítala dny do chvíle, než jsem ji měla konečně v rukou.

Kniha by se dala rozdělit na dvě části. Jedna z nich je vyprávěna Westem McCaryem prostřednictvím jeho podcastu Holky, což je v knize prezentováno, jako kdyby to byl přepis skutečného podcastu. Ze začátku jsem si na to nemohla zvyknout, ale čím dál jsem četla, tím víc se mi tenhle způsob zalíbil.

Druhá část je vyprávěna v ich formě z pohledu Sadie. Je to v podstatě ten samý příběh, který vypráví podcast, ale zároveň naprosto jiný, mnohem obsáhlejší a dle mého názoru i o dost emotivnější.

Tyhle dvě linky se v knize střídají a dohromady to působí opravdu skvěle. Nejen, že se to dobře čte, ale především se to i doplňuje. Svým způsobem jsou obě dvě linky dost depresivní (v dobrém slova smyslu), ale celý ten podcast to tak trochu odlehčuje a tak není nejmenší problém se do knihy začíst.

Příběh na první pohled působí jednoduše, ale má mnoho vrstev, které jsou v knize postupně prozrazovány, díky čemuž je děj plný překvapení. Některé věci jsou docela obyčejné, takže i předvídatelné, ale většina jich je opravdu překvapivá. Tahle kniha je od začátku až do konce plná překvapivých událostí, díky kterým je neskutečně skvělá.

Nejvíc se mi na téhle knize ale líbí, že ty nejdůležitější věci nejsou řečeny přímo. V knize se objevuje opravdu hodně otázek, které se vysvětlí, ale některé zůstávají nevyřčené. Sice z toho příběhu plyne, jaká je na nich odpověď, ale zároveň tam není psáno, že by to tak bylo. Ve skutečnosti to totiž může být úplně jinak a to se mi moc líbí. Je to ukončené, ale zároveň jako kdyby nebylo.

Hlavní postavy, především pak Sadie, Mattie a jejich bližní jsou popsány opravdu podrobně. Vedlejší zas tak detailně popsány nejsou. Spíš jsou v knize zmíněny jen jejich základní rysy ať už vzhledové nebo povahové. V tomhle případě mi to ale rozhodně nepřijde na škodu. Je to totiž stejné jako v životě, lidi se prostě mihnou životem.

Ale u jedné postavy mi to docela vadilo a to u moderátora. Ten byl podle mě docela důležitou postavou v tomto příběhu, a přestože nebylo klíčové vědět, kdo je zač, tak mi to přijde docela škoda. Rozhodně by neuškodilo, kdyby se v knize objevilo pár informací o něm, o jeho motivaci.

Tahle kniha je bezesporu úžasné. Až na tu jednu maličkost není nic, co bych jí mohla vytknout. Tohle je zkrátka pětihvězdičková kniha jako vyšitá. Ale i přesto jsem zkrátka čekala něco víc. Popravdě nemám nejmenší tušení co, je to jen takový individuální pocit, protože objektivně je tahle kniha zkrátka úžasná. A i když to není úplně to, co jsem čekala (ať už to bylo cokoli), tak za přečtení rozhodně stojí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.


Sadie Sadie Courtney Summers

Sadie to v životě neměla lehké. Otce nikdy nepoznala, matka už před lety zmizela neznámo kam. Nechala Sadie na starosti domácnost i mladší sestřičku Mattie, která byla od narození středem Sadiina světa. Jenže pak Mattie někdo brut... více


Komentáře (0)

Přidat komentář