Holka z metra

recenze

Poslední stanice (2022) 3 z 5 / Kikina182
Poslední stanice

August se přestěhovala do New Yorku, protože předpokládá, že se jedná o město, které je stejně cynické jako ona sama. Brzy ale zjišťuje, že v New Yorku toho nachází mnohem víc, než čekala. Než vůbec chtěla. Domov, práci, přátele a tajemnou dívku z metra, která ji nedá spát. Jenže je tu jeden problém, ona nemůže metro opustit. August tak musí odhodit svou nedůvěru ke všemu nadpřirozenému, skutečně začít věřit a zjistit, co se děje.

Kniha je napsaná v er-formě, což mi k příběhu příliš nesedí. Je plný emocí, což autorka skrz tuto formu nedokázala úplně vyjádřit. Celou dobu působil tak trochu vzdáleně, kvůli čemuž jsem se do knihy nedokázala úplně začíst.

Příběh je rozhodně skvěle promyšlený. Moc se mi líbí magicko-vědecká zápletka, která byla opravdu nepřekonatelná. Zajímavý byl i osobní život hlavní hrdinky a dalších postav. Musím však přiznat, že co se týká milostných zápletek, tak mě mnohem více bavila jedna vedlejší. A nesmím zapomenout na to, že je kniha protkaná hromadou neskutečně vtipných a originálních hlášek.

Celkově mi kniha přijde příliš dlouhá, plná částí a scén, které příběh nikam neposouvají. Kvůli tomu jsem se místy docela nudila. A musím přiznat, že konkrétně milostné scény jsem po té první začala přeskakovat, protože na mě působily příliš uměle.

Kniha na mě působila trochu nereálně i kvůli tomu, že se v ní odehrálo až příliš mnoho náhod. Jedna dvě náhody jsou v pohodě, ale v momentě, kdy se jich začne kupit hromada, ztrácí svoje kouzlo.

Aby toho nebylo málo, tak mi přišlo nereálné i to, že v podstatě každá postava, která byla v popředí knihy, spadala do LGBTG+ komunity. Není na tom nic špatného, ale opět – jak velká pravděpodobnost je, že ani jedna z postav není heterosexuál?

Postavy jsou dobře popsané, ale bez ohledu na jejich vlastnosti mi s výjimkou dvou žádná nebyla sympatická, což nejspíš nebyl autorčin záměr. Možná za to částečně může již zmíněná er-forma, kvůli které nebylo možné se s postavami více citově propojit.

Poslední stanice je originální kniha se skvělým námětem. Bohužel za každou jednou povedenou věcí se skrývá jedna nepovedená, což je opravdu škoda. Ovšem problémy, které mám s knihou já, s ní nemusíte mít vy. Takže pokud vás láká, určitě ji zkuste. Minimálně kvůli zajímavé zápletce.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář