Havraní spolek

recenze

Havraní spolek (2024) 4 z 5 / bookbug_cz
Havraní spolek

Za knihu děkuji @albatrosmedia v rámci #spoluprace
...
S autorkou jsem se poprvé potkala v roce 2010, když jsem narazila na sérii Vlci z Mercy Falls, která tehdy vycházela u Arga. Jiný styl psaní, než známe z young adult knih dnes. Zkrátka těch 14 let jde na vývoji literatury znát, a to je možná i důvod, proč se dnes Havraní spolek netěší dobrým ohlasům. I já si musela zvykat na pomalejší začátek, leckdy zdlouhavé popisy. Musela jsem se soustředit, i když se toho na stránkách moc nedělo, nešlo jen tak něco přeskakovat. Prostě jsem se musela začíst…Zápletka mi ale přišla originální a obecně mi vibe celého příběhu něčím imponoval.
...
Příběh se točí kolem šestnáctileté Blue Sargentové, která vyrůstá v rodině jasnovidců, což s sebou nese víc negativa než pozitiva. Velkou nevýhodou je to, že často poznáte svůj osud dřív než byste měli. Mladičké Blue předpoví, že až jednou políbí svou pravou lásku, tak ten chudák zemře. No – být v kůži šestnáctileté puberťačky, která si musí sakra dávat pozor na to, aby se na nějakém večírku s žádným z mladíků nesblížila, muselo být dost nepříjemné. Na druhou stranu – pravá láska…vážně ji člověk najde v šestnácti? Není to zbytečný strach? Velmi příjemnou vsuvkou jsou čtyři studenti elitní školy, kteří se Blue dostanou pod kůži. A co si budeme povídat – příběh značně oživí. Skupina v čele s okouzlujícím Ganseym se snaží vypátrat, kudy vede stezka mrtvých. Celý příběh má tak nadpřirozenou atmosféru plnou tajemna, což je dle mého hlavní gró celé knihy.
...
Za mě bych byla ráda, abyste Havranímu spolku dali šanci. Ano, první třetina není moc akční a možná se i občas ztratíte v ději či postavách, ale atraktivnost se v druhé půlce příběhu vrátí. Já jsem spokojená byla a těším se na další díl.


Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Když se narodíte do rodiny jasnovidců, nese to řadu výhod i zdrcujících břemen. Své o tom ví i šestnáctiletá Blue Sargentová – odmala jí totiž vtloukali do hlavy, že až jednou políbí svou pravou lásku, její vyvolený zemře. A tak s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář