Fungarium: Vítejte v neprobádané říši hub

recenze

Fungarium (2020) / Suzanne
Fungarium

Fungarium je už pátou knihou v sérii velkoformátových ilustrovaných knih Račte vstoupit do muzea. A tentokrát se budeme seznamovat s tajemnou a neprobádanou říší hub.

V sérii Račte vstoupit do muzea se čtenáři v Animaliu seznámili se světem zvířat, v Botanicu s říší rostlin, v Dinosauriu se podívali na zoubek dávno vyhynulým (a stále populárním) dinosaurům a v Planetariu zase prozkoumali tajemství vesmíru. A tentokrát přišel čas nahlédnout do tajemné říše hub.

Češi jsou národ houbařů (a pejskařů), ale jen málokdo asi ví, že na celém světě existuje několik milionů druhů hub, z nichž některé vůbec nepřipomínají nám důvěrně známé hříbky nebo mochomůrky, které vídáme – a v případě těch prvních sbíráme – v lese. Takže ve Fungariu mají čtenáři možnost si důkladně rozšířit obzory.

Stejně jako předchozí díly je i Fungarium rozčleněno do několika oddílů, nazvaných galerie. V první galerii s názvem Biologie hub se dozvíme něco o tom, co je to houba, jak se houby rozmnožují, co jsou to spory a jak houby rostou. V druhé galerii Rozmanitost hub, se, jak už praví název, podíváme na jednotlivé druhy hub. Ve třetí galerii Interakce hub se něco dozvíme o mykorhize (symbiotickém, tedy vzájemně prospěšném, vztahu, kdy v kořenech rostlin žijí houby) a mykorhizních sítí, ale třeba taky o lišejnících nebo mravencích a termitech. A ve čtvrté galerii Houby a lidé se podíváme na první mykology, tedy vědce, kteří zkoumali houby a také blíže na jedlé a nejedné houby nebo na jejich pozoruhodné zázračné vlastnosti. V některých galeriích je přidaný jako bonus i jeden ekosystém, takže se čtenář lépe seznámí s ekosystémem hor, lesů mírného pásu nebo tropickými lesy.

Ilustrace jsou ve Fungarii, podobně jako v Dinosauriu, spíše jednodušší, nejsou tak detailně propracované a vymazlené jako třeba v Animaliu a Botanicu. Nicméně jim to na působivosti nijak zvlášť neubírá, protože všechny knihy ze série Račte vstoupit do muzea jsou po vizuální stránce prostě a jednoduše krásné.

Fungarium, přestože se pyšní velkým formátem a ilustracemi, ale není kniha pro děti. Jedná se o odbornou publikaci, která sice informace podává stručně, což ale neznamená jednoduše. Myslím, že i leckterým dospělým z těch odborných pojmů občas půjde hlava kolem. Pokud jste ale četli předchozí knihy, tak víte, do čeho jdete.

Mně po textové stránce přišlo asi nejlepší Planetairum, které bylo zpracované čtenářsky přístupně, takže by se odrostlejším dětem dalo doporučit. Fungarium (a s ním i Animalium, Botanicum a Dinosaurium) doporučuji jen v případě, že máte doma malého vědátora nebo génia (nebo klidně i většího vědátora a génia), jinak jsou to spíš knihy pro dospělé, kteří si chtějí rozšířit obzory, pokochat se krásnými ilustracemi a pak před svými (nebo cizími) dětmi machrovat zajímavými fakty – tedy za předpokladu, že informace z knih dokážete dětem předat jednoduší a srozumitelnější formu. A přesně to mám v plánu praktikovat na svého synovce, až trochu povyroste :)


Fungarium Fungarium Lily Murray

Vítejte ve Fungariu. V tomhle muzeu najdete mimořádnou sbírku hub, jedné z nejpodivuhodnějších forem života na Zemi. Obdivujte nádherné barvy a neskutečné tvary hub a lišejníků a podívejte se do mikroskopu na penicilin. Dozvíte s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář