Erika Popravčí přichází

recenze

To, co zabíjí děti. Kniha první (2023) 5 z 5 / assa
To, co zabíjí děti. Kniha první

Vítejte v Archer´s Peak, městečku, které má problém. S největší pravděpodobností v poslední době vévodí pomyslnému žebříčku obcí s nejvyšší úmrtností a pohřešovaností dětí. To však nemá na svědomí žádný sériový vrah nebo dokonce klaun žijící v podzemí. I když s tím druhým týpkem to trochu souvisí. TO, co zabíjí děti, je totiž také živo z dětského strachu a hlavně z jejich víry, že TO skutečně existuje. Zdá se, že jedinou záchranou je záhadná bloncka s velkýma kukadlama a patkou ležérně spadající přes jedno z nich s ještě záhadnějším jménem Erika Popravčí (v originále Erica Slaughter), která do městečka přijíždí dálkovým autobusem s plyšovou chobotničkou v batohu, aby se s TÍM vypořádala. To se samozřejmě nelíbí místnímu šerifovi, který záhy zjišťuje, že je to asi tak všechno, co může dělat. Za Erikou totiž stojí tajemný klub mocných s názvem Popravčí kolej řádu Svatého Jiřího, který vychovává a cvičí lovce monster a od pradávna bojuje s děsivými stvořeními podobným tomu, které aktuálně řádí v městečku. Klub střeží také to, aby bylo vše tzv. TOP SECRET, k čemuž mu dopomáhá neuvěřitelná moc a nadřazenost snad nad všemi myslitelnými institucemi. Stačí tedy jeden telefonát, aby dal vystresovaný hláškující šerif pokoj a nechal Eriku konat.

Příběh mě opravdu příjemně překvapil. Dětští hrdinové, příjemná kresba, občas i nějaký ten humor a hlavně pořádná řezničina, protože tohle není žádná pohádka pro malé děti, tohle je TO, CO ZABÍJÍ DĚTI a rozhodně nebere nikoho na milost a s ničím se nemaže. Jinými slovy, pro milovníky Stranger Things, Noční můry z Elm Street a knihy To od Stephena Kinga je tenhle grafický román to pravé ořechové.

Kniha obsahuje i rozsáhlý rozhovor se všemi tvůrci, kteří se na ní podíleli, v němž se například dozvíme, že byl příběh, než si začal žít vlastním životem a nabyl gigantických rozměrů, zamýšlen pouze jako limitovaná série o rozsahu pěti sešitů.

Již delší dobu pracuje Netflix na televizní adaptaci, z čehož jistě nejeden fanoušek trpí nočními můrami, zvláště poté, co projekt nedávno opustil režisér Mike Flanagan (Doktor Spánek či seriály Půlnoční mše a The Haunting) kvůli tvůrčím neshodám.

Kniha vychází ve velkém formátu a doplnit by ji měly ještě další dvě. Do budoucna plánuje Comics Centrum vydat i sérii, která doplní celé universum. Fajn je to, že je příběh v první knize uzavřen. Není tedy nutné pořizovat si další pokračování, když čtenáře příběh z nějakého záhadného důvodu nechytne. I přesto však v takovém případě doporučuji celou věc zvážit, jelikož zatímco byla první série na cenu Eisner Awards pouze nominována, ty další ji již získaly. Určitě je na co se těšit.


To, co zabíjí děti. Kniha první To, co zabíjí děti. Kniha první James Tynion IV

V jednom ospalém městečku ve Wisconsinu se začnou ztrácet a umírat děti. Další vyprávějí strašlivé příběhy o děsivých stvořeních, která žijí ve stínech. Krátce poté se objevuje tajemná cizinka, která dětem věří a tvrdí, že jako je... více


Komentáře (0)

Přidat komentář