Encyklopedie nejen pro šotouše

recenze

Za parními lokomotivami do Saska (2018) 5 z 5 / rencovav
Za parními lokomotivami do Saska

Víte, kdo je šotouš? Takový ten nadšenec do vlaků, který stojí na nádraží nebo někde podél trati, vyčkává na lokomotivu a pak ji zběsile fotí. Nebo se obecně hodně zajímá o vlaky, je schopný vám referovat o typech strojů nebo o počátcích železnice v Česku i v zahraničí. Sama se za takového člověka nepovažuji, vlakům nijak extra nerozumím, ale baví mě si o nich číst. A tak jsem měla radost, když se mi do ruky dostala tato nová encyklopedie z edice Železnice od nakladatelství C-Press.

Parní lokomotivu už dneska nevidíte každý den - nejsou moc rychlé a už vůbec ne ekologické. Přesto mají osobité kouzlo a dokáží na člověka (i na úplného laika) nějakým způsobem zapůsobit. Proč se tedy nevydat na prohlídku parních lokomotiv alespoň prostřednictvím fotografií a obrazů?

V této publikaci se autor Hynek Palát vydává do Saska (tj. Drážďany, Lipsko, zkrátka spolková země hraničící u nás s Ústeckým a Karlovarským krajem). Provází nás úzkorozchodnými dráhami, popisuje jednotlivé tratě a jejich historii, představuje nám nejpoužívanější parní lokomotivy napříč časem a neopomíjí různé technické zajímavosti. A také, což hodně oceňuji, dává tipy na turisticky atraktivní místa, která od hranic nejsou až tak vzdálená. A jelikož často pobývám právě na Ústecku, nemám to za hranice daleko a láká mě podívat se tam i na železniční zajímavosti. (Zatím jsem byla například v Dopravním muzeu v Drážďanech, které vřele doporučuji.)

Co říct na závěr? Kniha je vhodná pro ty, kteří se o železnici zajímají do hloubky, i pro ty, kteří by se prostě jen chtěli něco dozvědět o lokomotivách, ale za šotouše je označit nemůžeme. Každý si z této publikace dozajista něco odnese.

Komentáře (0)

Přidat komentář