Elizino tajemství: pro přežití člověk udělá VŠECHNO

recenze

Elizino tajemství (2020) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Elizino tajemství

Elizino tajemství – kniha o krásné mladé ženě, která si sebevědomě jde za svým. O ženě, která si velmi dobře uvědomuje svou krásu a neváhá ji ukázat na obdiv ostatním lidem – zejména mužům. O ženě, která se živí se svým přítelem drobnými podvody. Díky svému životnímu stylu si může dovolit krásné šaty, kvalitní hotely a spokojený život.

Vlivem osudu se však Eliza dostává do koncentračního tábora Osvětim. A tam se začíná odvíjet zcela jiný životní příběh. Příběh o životě a smrti. O snaze přežít a udělat vše pro přežití. O přátelství a o starostlivosti. Příběh o vlastní síle a o vůli přežít.

Eliza se v koncentračním táboře seznámí s krásnou Magdalenou. Díky své bystrosti rychle pochopí, že bude-li Magdaleně nablízko, její šance na přežití v této hrůze jsou o chlup vyšší. Magdalena má díky své kráse na své straně dozorkyni, která tu a tam přimhouří oči. Dozorkyně se totiž do Magdaleny zamiluje. Přesto se však musí obě ženy potýkat s hrůzami, které se v osvětimském táboře dějí.

Magdalena je oproti Elize čistá duše. Zatímco Eliza se s Magdalenou přátelí více méně opět z jisté vypočítavosti, Magdalena se s Elizou baví, protože její jemná duše potřebuje někoho, kdo tady pro ni bude. Kdo jí bude oporou. A tak obě ženy přežívají den po dni v hrůzném prostředí. Obě jsou svědky nelidského zacházení a obě mají stále za zády Smrt, která jen čeká, až je svou kosou setne.

Když dostane Eliza příležitost jít do osvětimského nevěstince za příslib kvalitnějšího jídla a méně vyčerpávající práce, neváhá ani vteřinu. Přesvědčuje k tomu i Magdalenu, která nakonec souhlasí. Zatímco Eliza je již zkušenou ženou, Magdalena ještě žádného muže nikdy neměla. To vše způsobí, že to Magdalena psychicky nezvládne a onemocní.

Jak se bude dál život těchto mladých žen vyvíjet, to vám už napsat nemůžu. To bych prozradila příliš. Nesmím však opomenout ještě jednu důležitou postavu v příběhu. Jedná se o Annu. Anna je sedmdesátiletá žena, matka důstojníka, který pracoval v Osvětimi. Tomu právě teď hrozí soud. Poprosil svou matku, aby našla Elizu. A tak se Anna vydává do Izraele, kde se setkává s dcerou Elizy. Dostávají se ji do rukou rukopisy Elizy a dozvídá se tak celou pravdu o svém synovi a o jeho skutcích.

Rozhodnete-li se číst tuto knihu, očekávejte čtivý příběh plný všeho, co může život v Osvětimi nabídnout. Občas je krutost popsána velmi detailně. Budete to vy, kdo leží na dřevěných přičnách, kdo bude vysíleně ležet v blátě, kdo bude čekat na kulku do hlavy nebo mrskat nohama ve vzduchu s oprátkou kolem krku.

Charakter hlavní postavy poznáte díky kvalitnímu popisu autora velmi dobře. Já osobně jsem si však k Elize žádný blízký vztah nevybudovala. Na můj vkus byla Eliza tvrdou ženou. Možná ta tvrdost způsobila, že přežila peklo na zemi. Možná měla jen štěstí – to si musíte rozhodnout sami.

Prvních pár kapitol nás seznámí s Annou a s Eliziným životem před nastoupením do vlaku směřujícího do Osvětimi. Pak se začíná odehrávat příběh, který nás provede Eliziným pobytem v Osvětimi.

Musím uznat, že několik posledních kapitol se mi četlo již těžce. Občas jsem se v textu ztrácela, musela jsem některé pasáže číst vícekrát. To mi trošičku pokazilo dojem z knihy. Možná to byla má nepozornost, možná to bylo stylem. A jen kvůli tomuto nedávám knize nejvyšší možné hodnocení.

Přesto však Elizino tajemství hodnotím velmi pozitivně a myslím, že lidé, kteří mají rádi knihy s tímto námětem, se do knihy můžou s chutí pustit. Kniha odkrývá na rozdíl od jiných knih právě osvětimské nevěstince. To je téma, o které zatím žádná kniha nikdy nepojednávala.

A ještě musím zmínit, že kniha byla napsána na základě skutečných událostí. Už proto knihu doporučuji. To jsou příběhy, které nikdy nesmí být zapomenuty.


Elizino tajemství Elizino tajemství Dominik W. Rettinger

Prostituce ve stínu hákového kříže. Jak vysoká může být cena přežití? Je možné si i v pekle zachovat lidství? Čekala je těžká volba na strašlivém místě: buď budou žít dál jako řadové vězenkyně koncentračního tábora v Osvětimi, neb... více


Komentáře (0)

Přidat komentář