Dým démonů

recenze

Zloději dýmu (2019) 4 z 5 / Kikina182
Zloději dýmu

Catherine se chystá provdat za prince Zayna, aby zajistila mír mezi Brigantskem a Pitorií. To, že hodlá splnit svou povinnost však nebrání jejímu bratrovi a nejvěrnějšímu rádci krále, aby ji trestali jenom kvůli tomu, že se o trochu díl dívá na svého osobního strážce.

Ambrose je věrný koruně, a především pak princezně Catherine, kterou přísahal chránit. Tahle jeho povinnost se brzy zkomplikuje, ale on nehodlá ustoupit. Chce splnit svůj slib princezně za každou cenu. I kdyby ho to mělo stát život.

Tash je třináctiletá lovkyně démonů. Spolu se svým mentorem Gravellem zabíjejí démony, aby získaly vzácný dým démonů a mohly ho prodat. Díky proději dýmu mají všeho dostatek a žije se jim docela dobře. Má to však jeden háček. Je to nelegální, a tak vždycky hrozí nebezpečí, že se jejich štěstí obrátí v neštěstí.

Marche je jeden z posledních svého lidu. Pod svá křídla si ho vzal kníže, ale Marche moc dobře ví, že pro nikoho nikdy nebude víc než jen otrok. A po jednom setkání ví přesně, co musí udělat. Musí knížete zradit a pomstít svůj lid.

Eydon je neustále v pohybu a krade co mu přijde pod ruku. Je to zloděj každým coulem. Tedy až do chvíle, než zjistí, kdo ve skutečnosti je. Pak už najednou není jen zlodějem, ale někým, kdo by snad jednou mohl žít počestný život.

Každý z nich je naprosto jiný, pochází z různého prostředí a různých zemí. A přesto je tu něco, co tuhle nesourodou skupinku lidí spojuje.

O knize Zloději dýmů nešlo nevědět. Obzvlášť když sleduju snad všechna nakladatelství a mnoho blogerů na sociálních sítí. Už na první pohled mě zaujala a po přečtení anotace jsem věděla, že tohle je kniha pro mě.

Popravdě jsem se ale trochu bála, jestli bude vážně tak dobrá, jak to podle anotace vypadá. Autorkou je totiž Sally Green, od které jsem četla Half Bad, což je kniha s neskutečně divným stylem psaní. Právě kvůli téhle neblahé zkušenosti jsem raději očekávala spíš průměrnější knihu, ale doufala jsem, že se mýlím.

V knize se vlastně prolíná pět příběhů pěti hlavních hrdinů, které se v určitém bodu prolínají. Právě proto je jenom dobře, že autorka zvolila er formu a zaměřila se na jednotlivé postavy v jejich kapitolách, místo toho, aby v jedné kapitole přeskakovala z jedné části příběhů do druhé.

Kniha mě do sebe vtáhla prakticky okamžitě. Je jedno o jaké postavě vyprávěla kapitola, kterou jsem právě četla. Za každých okolností je příběh napsán bravurně a zajímavě. Nějaké nudné a nezáživné části v této knize jednoduše neexistují.

Na téhle knize se mi hodně líbí, že autorka nechodila kolem horké kaše a rovnou začala uprostřed příběhu. Tedy ne přímo uprostřed, ale neobtěžovala se s nějakými sáhodlouhými úvody. To však neznamená, že by se v knize nebyly zmínky o tom, co jí předcházelo. Akorát to přirozenou cestou bylo zmíněno během děje a vyznělo to tak lépe.

A přesně tak jak kniha začala, tak i pokračovala. Je plná akce, překvapení, intrik, tajemství, bitev, smrti a jako ve většině young adult ani tady nechybí ani láska. Je tu zkrátka v podstatě všechno. Od dobrodružství až po otravný milostný trojúhelník. I když v podání této knihy vlastně ani moc otravný není.

Je pravdou, že příběh tak trochu pracuje s náměty, které už se v literatuře objevily, ale autorka je bere z jiného úhlu pohledu, takže až na politické manželství to vlastně vůbec nevypadá, že by se tato kniha podobala nějaké jiné. Navíc dým z démonů je absolutní novinka a ve Zlodějích dýmu je podána neskutečně zajímavě.

Už v anotaci je zmiňováno, že každá z postav je úplně jiná a autorka v knize dokázala, že to nejsou jen plané řeči. Každé postavě, a to nejen hlavní pětici, dala unikátní vlastnosti a popsala je tak skvěle, že je nemožné neudělat si obrázek o tom, kdo jaký je.

Zloději dýmu jsou o hodně lepší, než jsem čekala. Sice jsem předpokládala, že příběh by mohl být opravdu dobrý, ale vážně jsem se obávala toho, jak bude napsaný. Ale naštěstí všechno dopadlo dobře a tak je literatura obohacena o další skvělé dílo, které rozhodně můžu doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář