Dvě zatraceně dobré temné novely

recenze

Když nás temnota miluje (2023) 5 z 5 / assa
Když nás temnota miluje

Kniha Když nás temnota miluje z roku 1985, jejímž prostřednictvím se díky Nakladatelství Golden Dog český čtenář seznamuje s Elizabeth Engstrom vůbec poprvé, obsahuje hned dva příběhy.
První, kratší z nich, je titulní Když nás temnota miluje (Whin Darkness Loves Us).

Šestnáctiletá Sally Ann Hixson je čerstvě a šťastně vdaná a až po uši zamilovaná do svého Michaela. Žijí společně s jejími rodiči a sestrou na rozlehlé farmě. Podzemí celého pozemku je protkáno spletitými chodbami a jeskyněmi, do nichž je přístup po letitých kamenných schodech přímo z pole. Zvědavá Sally Ann schází jednoho krásného dne po schodech do temnoty, aniž by tušila, že je to možná naposledy, co spatřila denní světlo. Protože vchod se za ní uzavírá.
Silná depresivní novela s hutnou klaustrofobickou atmosférou vypráví příběh v průběhu několika desetiletí, kdy nevíte, co vás čeká na další otočené stránce a těch osmdesát goldendogských stránek zhltnete na posezení.

Stejně jako první novela se i ta druhá, Krása je... (Beauty is...), odehrává v delším časovém rozmezí. Tentokrát dva příběhy, které se střídají ob kapitolu, dělí více jak padesát let. V prvním z nich sledujeme mladý zamilovaný pár, který přes nepřízeň osudu musí odložit své plány a sny stranou a začít tvrdě pracovat na zděděné farmě. V druhé časové linii se seznamujeme s Marthou, jediným potomkem zmíněného páru, která mimo to, že se nenarodila tak úplně kompletní, ještě navíc trpí určitým psychickým blokem způsobeným traumatem z dětství, který z ní v podstatě dělá silně retardovaného člověka.
I tenhle kousek má skvěle budovanou atmosféru a čtenáře drží v neustálém napětí. I když má trochu uspěchaný a méně uspokojivý konec, od Stephena Kinga víme, že důležitější než konec je samotný příběh. A ten je napsaný opravdu bravurně.

Obě novely jsou si v lecčem podobné. Ukazují těžký farmářský život na americkém venkově, kdy je na prvním místě práce, bez výdobytků moderního světa - snad jediným zástupcem moderních technologií je malá černá krabička, kterou se dají přepínat programy v televizi.
I když jsou obě díla zaškatulkována do žánru horor, jedná se spíše o temná sociální dramata, kde tím nejděsivějším je lidská povaha - krutost, sobeckost, závist, zahořklost a nedostatek empatie.

Kniha je prvním zářezem do nové edice Old School Horror nakladatelství Golden Dog. I české vydání se může pyšnit krásnou originální obálkou od Jill Bauman, která znázorňuje křehkost Marthy, hlavní postavy druhého příběhu.

Obě novely jsem si moc užil a při čtení se mi vybavovala ta nejlepší díla dvou americký klasiků v prvním případě Jacka Ketchuma a v tom druhém Johna Steinbecka. Myslím, že to mluví samo za sebe.


Když nás temnota miluje Když nás temnota miluje Elizabeth Engstrom

Sbírka dvou novel, které v sobě spojují krásu a hrůzu skryté za zdánlivou jednoduchostí života na malém městě. Když nás temnota miluje Sally Ann je mladá farmářka, stále ještě nadšená z nedávné svatby a zářivé budoucnosti. Jen... více


Komentáře (0)

Přidat komentář