Dobrodružství s mluvícím kocourem

recenze

Čarohvozd (2023) 5 z 5 / Kikina182
Čarohvozd

Před sedmi lety zmizela Cassiina matka a ona teď trčí v internátní škole, kde se k ní ostatní nechovají zrovna nejlépe. Cassie si je však jistá, že je její matka naživu a tak ze školy uteče, aby ji mohla najít. Jenže jí na cestě napadne smečka goblinů. Naštěstí se objeví mluvící kocour a létající koště, kteří ji nejen zachrání, ale také ji přivedou do vesničky Hvozdná, kde na Cassie čeká velké odhalení.

Příběh je napsán jednoduchým jazykem, ale zároveň je v něm kladen důraz na detaily a popisy. Z knihy tak dýchá nádherná atmosféra magie a dobrodružství, která člověka uhrane hned v prvních kapitolách.

Čarohvozd je nádherný příběh pro děti plný akce, napětí a dobrodružství. Nechybí ani různé magické bytosti a především mluvící kocour Montaguea. A jakmile je v knize mluvící kocour, tak je naprosto jasné, že se jedná o skvělou knihu! Jen si vzpomeňte na Alenku v říši divů a kočku Šklíbu nebo na Sabrinu a její kocoura Salema. Bez nich by to rozhodně tak skvělé příběhy nebyly. Mluvící kočky jsou zkrátka to, co dává příběhům (nejen) pro děti ten správný šmrnc.

Zároveň se ale autorce povedlo do knihy propašovat i dost závažná témata, se kterými se člověk může setkat v reálném životě. Děti si pravděpodobně ani neuvědomí, že tam nějaká taková témata jsou, jelikož jsou skvěle skrytá v příběhu, ale mně se moc líbí, že i v naprosto kouzelné a nevinné knize je stopa reálnosti.

Jelikož je to kniha pro děti, nelze od ní očekávat nějakou hlubokou psychologickou charakteristiku postav. Spíš se to v pohádkovém smyslu drží několika hlavních vlastností, které daného člověka či bytost definují, ale rozhodně se nedá říct, že by postavy byly černobílé a byly jen nositeli prototypů jako v klasických pohádkách.

Čarohvozd je nádherný příběh, který si užijí nejen děti, ale i dospělí. Myslím, že přirovnání k sérii Nikdyuš perfektně sedí. Možná bych knihu ještě doporučila i fanouškům seriálu Čarodějnice školou povinné. Dějově to sice nemá s tímhle seriálem nic společného, ale při čtení jsem měla podobný hřejivý pocit jako právě při sledování dobrodružství Mildred Virválové.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Pikola.

Komentáře (0)

Přidat komentář