Divně zvolený jazyk studentů

recenze

Vendetta v Bransonu (2022) 1 z 5 / bradovav
Vendetta v Bransonu

Obálka: 4*
Hlavní postavy: 2*
Děj: 2,5*

Jak jistě víte, já a čtení děsivé četby nejde dohromady. Měla sem proto obavy, zda kniha pro mě nebude moc velký oříšek a nebudu se bát, jak je u mě zvykem.

Mě obavy nebyly na místě. Kniha není děsivá, maximálně místy trochu nechutná popisovanými detaily.

Co musím na knize opravdu pochválit je její obálka. Mám ráda minimalistické obálky bez obrázků. Název knihy mi na českého autora přijde těžko zapamatovatelný a k dílu se mi úplně nehodí.

Co se týká obsahu, kniha se velmi dobře čte. Já ji přečetla za jeden den. Děj nemá žádnou vypravěčskou omáčku, je servírován příběh ve vražedném tempu. Tomuto pomáhá i způsob členění jednotlivých kapitol.

Zde bohužel mé nadšení končí. Některé pasáže popsané v knize mi přišly nedotažené, nepromyšlené. Za všechny například situace, kdy dva hrdinové mají své vlastní byty v jednom domě, ale jednoho z nich zaskočí návštěva toho druhého v jeho vlastní koupelně. Jak by se tam návštěva dostala? To nemá každý z nich svou koupelnu?

Dále mi některé dialekty mezi studenty nepřišly napsané vhodným jazykem. Některé pasáže by prostě mladý člověk takto neřekl. Postavy v knize mi osobně nesedly a nelíbil se mi způsob, jakým je autor uchopil. Z příběhu vyznívaly jako bezcitné, chladné kreatury, které se vysmívají smrti svých blízkých - toto mě opravdu hodně rušilo a zkazilo mi to celkový dojem. Vadilo mi, že v knize byli vyřaděni až na vyjímky dospělí jedinci. Jako by jim dění a studenti a jejich bezpečí byli jedno.

Nejsem zvyklá číst tento žánr, nedokážu tedy objektivně posoudit, zda množství mrtvol je adekvátní, nebo přehnaný. Já si ovšem v jednu chvíli myslela, že umřou úplně všichni.

Když shrnu mé pocity, pak musím říct, že kniha zápletku a myšlenku měla, ale za mě bych ji chtěla lépe uchopit a pracovat více s postavami a jejich charaktery.

Za možnost tuto knihu si přečíst a získat tak další skalp přečteného českého autora, moc děkuji @renulka16

Celkové hodnocení: 2* z 5*

Komentáře (0)

Přidat komentář