Dívka s jedem v srdci

recenze

Dívka, had, trn (2021) 3 z 5 / Kikina182
Dívka, had, trn

Soraya je prokletá. V její krvi koluje jed a tak jeden jediný dotek její kůže může zabít jakoukoli živou bytost. Žije proto osamocena v ústraní a její jedinou radost ji přináší zahrada, protože rostlin se může dotýkat bez obav. Ale najednou jÍ svitne naděje. V žaláři je totiž vězněný démon, který by mohl vědět, jak Sorayu kletby zbavit.

Jenže občas je naděje to nejnebezpečnější, co se může člověku stát. Někdy dokáže člověka zachránit a jindy pomůže všechno zničit…

Kniha se zaobírá pouze Sorayným příběhem, ale stejně jako u většiny pohádek či retellingů je napsaná v er-formě. Není to vůbec na škodu, jelikož i tak autorka zachycuje Sorayny nejniternější myšlenky a pocity.

Samotný styl psaní není špatný, ale zároveň na něm není nic zvláštního. Čte se dobře a neobsahuje žádné zbytečné či zdlouhavé pasáže nebo nudné pocity, ale zároveň mě nedokázal pohltit tak, jako styl jiných autorů.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je Dívka, had, trn retellingem na Šípkovou Růženku a částečně jsou v příběhu skutečně vidět prvky z této pohádky. Ale jak říká sama autorka v závěru knihy, není to jediná pohádka, kterou je kniha inspirovaná. Je jich mnohem víc a nechybí ani inspirace různými mýty a legendy. Popravdě ale většinu z těch děl, která autorka uváděla neznám, takže nejsem schopna říct, jak moc a jak přesně se do knihy promítly. Jistě ale mohu říct, že autorka díky inspiraci z různých zdrojů vytvořila jeden originální svět.

Ačkoli se originalita v námětu nedá knize upřít, samotný příběh mi originální bohužel příliš nepřišel. V knize se opakují motivy známé z desítek různých knih a jako člověk, který toho má hodně načteno, mě nic moc nepřekvapilo.

To by možná ani tak nevadilo, ale celkově mi přišlo, že celá zápletka knihy plula na vodě. Na jednu stranu do sebe aspekty příběhu zapadaly, ale na druhou to, co vlastně celý příběh způsobilo, moc smysl nedávalo. Za mě byl základ příběhu hodně chatrný, což způsobilo, že jsem při čtení měla pocit, že by stačilo, aby si někdo položil správnou otázku a vše by se sesypalo.

Nejvíc na příběhu se mi asi líbí zapojení lgbt tématiky. Kniha je už prezentována tak, aby bylo jasné, že se tam téma orientace vyskytne, ale osobně jsem ráda, že se to v příběhu nijak neřeší. Zkrátka je to součástí příběhu, součástí jejich života a není důvod, aby kolem toho bylo nějaké velké drama, protože je to úplně normální. Takovéhle zapojení a prezentace tohoto tématu je něco, čeho si na knize opravdu cením.

Abych byla fér, tak velkou část viny na chatrném postavení příběhu má to, jak autorka popsala postavy. A to ať už se jedná o hlavní hrdinku či vedlejší postavy. Jedna věc je, že je autorka nepopsala příliš do hloubky, což příběhu bohužel moc nepřidalo, ale pak je tu to, že hodně z nich se chovalo nelogicky. Říct, že byly natvrdlé, by bylo ještě mírné označení.

Dívka, had, trn je kniha od které jsem měla velká očekávání, ale bohužel je příběh nesplnil ani vzdáleně. Kniha se nečte špatně, námět je zajímavý a moc se mi líbí způsob zařazení lgbt tématy do děje. Ale jinak mě zpracování knihy ať už z hlediska děje nebo postav zklamalo. Za mě je to velká škoda, protože tahle kniha má v sobě neskutečný potenciál, kterému ale výsledek příliš neodpovídá.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář