Deadpool: Přátelství se Spider-manem, zabití Petera Parkera (?)

recenze

Parťácká romance (2018) 4 z 5 / JaneKatty
Parťácká romance

Citace: Joe KELLY Ed McGIUNNESS, Parťácká romance, Praha 2018.

Spider-man a Deadpool jsou naprosto jednoznačně jedni z nejznámějších komiksových postav od vydavatelství Marvel, a právě o nich byl napsán komiks nesoucí název Parťácká romance. A ať už byl takto komiks pojmenovaný kvůli věčnému shipování Spider-mana s Deadpoolem či z nějakého jiného důvodu, název pro tento sešit zde sedí jako prdel na hrnec. Zhruba na 140 stranách tohoto komiksu totiž budeme svědky neustálého špičkování a mezi Spideym a Poolem.
Na obálce tohoto komiksu nevidíme nikoho jiného než Deadpoola a Spider-mana jak spolu bojují, každý svými prostředky a nad nimi vidíme v kruhu, který je rozdělen napůl znak Spider-mana a znak Deadpoola. Obrázek je velice pěkně nakreslený a vystihuje i to o co v komiksu půjde. Název celého sešitu je v celkem malé provedení napsaný vpravo dole, což můžeme pěkně vidět, ale zároveň to nenaruší obrázek na obálce.
Když nahlédneme do sešitu zjistíme, že kvalita kresby je stejná jako na jejím přebalu. Hrdinové i vedlejší postavy jsou věrně zachyceny, obličejům nechybí mimika a vše má krásné a jasné barvy. Když se zaměříme na pozadí jednotlivých panelů, zjistíme, že i to je vyvedeno do nejmenších detailů. Když se zaměříme na jednotlivé kresby, můžeme si povšimnout spousty působivých detailů, ať už se jedná o znak Spideypoola na tričku Deadpoolovi dcery či masce Spider-mana na Poolových trenkách. Komiks je po vizuální stránce velice působivý.
Začneme-li komiks číst, zjistíme, že dvě hlavní postavy mají rozlišené barvy svých bublin. Deadpool má bubliny podbarvené žlutě a Spidey má klasickou bílou barvu. I některé vedlejší postavy mají své odlišnosti. V komiksu se mihne například i Thor, již byl přiřazen vznešený ozdobný font, který k asgardské bojovnici velmi sedí nebo postavě smrti byli přiřazeny černé bubliny s bílým písmem. Tyto odlišnosti nejen usnadňují orientaci, ale je to zajímavé i po vizuální stránce. Odlišené jsou například i myšlenky jednotlivých postav. Ty si zachovávají svůj font i barvu, ale odlišuje je jejich tvar, totiž tvar mráčku. Autoři nám tímto vším usnadnily orientaci v komiksu a tím i zpříjemnily jeho čtení.
Při čtení si také zajisté všimneme panelů, konkrétně jejich absolutní nepravidelnosti. Některé panely jsou malé, některé velké, některé s ohraničením, některé bez, někdy je i jediná kresba přes celou stranu nebo i dvou stranu. Komiksu to ale většinou nijak neškodí, každý panel je velký tak, aby zobrazoval to, co zobrazovat má. V některých případech ale můžeme mít problém s určováním pořadí panelů, jedná se však pouze o ojedinělé případy.
Na některých stránkách je taky přes panely text, jenž nás posouvá v čase a v místě. Text je i přes dostatečnou velikost a snahu o výraznou barevnost někdy hůře čitelný, protože právě překrývá nakreslené pozadí v panelech. A barvy v panelech jsou různorodé, není tedy možné zvolit jednu kontrastní barvu. Pro lepší čitelnost by bylo vhodnější dát text mimo panely.
Podíváme-li se na samotný příběh, začneme hned uprostřed děje. To čtenáře může zmást, ale o pár stran později se dozvíme, co tomu předcházelo pomocí flashbacku. Po urovnání jedné situace se dostáváme zpět do situace z flashbacku a urovnání i oné situace. Díky těmto prvním stranám, jenž jsou plné boje hlavních hrdinů s dvěma různými záporáky, se také dozvíme něco o vztahu, který panuje mezi Spidey a Poolem. Můžeme tak na jednu stranu vidět Spider-manovu nechuť k Deadpoolovi, a stranu druhou dostáváme Deadpoolův svérázný obdiv ke Spider-manovi.
V příběhu dostaneme, jak už to v superhrdinských komiksech bývá spoustu soubojů mezi hrdiny a padouchy, ale nahlédneme zde i do soukromí jednotlivých hrdinů. Vidíme zde Spideyho i bez svého superhrdinského obleku v roli Petera Parkera, CEO Parker industries jak i přes superhrdinskou práci řídí firmu, a dostaneme i soukromí Wadea Wilsona, když probírá své žoldácké kšefty se svojí manželkou nebo nás seznámí se svojí malou dcerou.
Nejvíce ale vidíme a čteme o vyvíjejícím se vztahu Spideyho a Poola, jež spolu zachrání vesnici uprostřed Bolívie od náboženských fanatiků, nebo spolu zajdou do klubu a dají si rande ve čtyřech. Jejich vztah však nabourává Wadeova zakázka. Má odbouchnout právě Petera Parkera, jenž je prý velkým zlem. Což je velkou zkouškou v jejich začínajícím přátelství.
V celém komiksu tedy postupně dostáváme epické superhrdinské souboje mezi dobrem, svérázným dobrem a zlem, ale to hlavní zde je vztah Spider-mana a Deadpoola, jehož vývoj se autorovi podařil krásně a věrně zachytit. Po celou dobu sice dostáváme vtipně a svérázně podaného Deadpoola a špatně hláškujícího a hodného Spider-mana, v jádru komiksu ale vidíme, jak je důležité přátelství a také to, že musíme svému příteli důvěřovat a říkat pravdu.

Komentáře (0)

Přidat komentář