Čtyři po půlnoci - hororové novely

recenze

Čtyři po půlnoci (2023) 5 z 5 / Kizuizi
Čtyři po půlnoci

S dílem pana Kinga jsem seznámila poměrně "pozdě" (v mládí mě prostě nelákal, ale do důchodu mám ještě daleko, tak mám aspoň co číst), proto nemůže být překvapením, že jsem většinu jeho knih ještě nečetla. To platí i o této sbírce novel z roku 1990, která u nás letos vyšla poprvé v uceleném vydání.

Jak název napovídá, sbírka obsahuje čtyři novely, z nichž je každá doplněna o úvodní slovo autora. Tam je čtenáři vysvětleno, jak příběh vznikl, co nebo kdo jej inspiroval, a já se musím přiznat, že jsem byla nadšená už i z toho. Prostě mistr King ví, jak to napsat.

A co vás všechno v téhle knize čeká?
V první novele, s názvem Časožrouti, si můžete udělat takový malý výlet letadlem. Noční let prostě láká ke spánku a když se vzbudíte, skoro nikdo v letadle není...
Zní to skvěle že jo; představa že vás neotravuje žádný jiný cestující, ale zas přemýšlet nad tím, zda nezmizel i kapitán... tohle raději nedoporučuju číst při letu (nebo před ním).

Jako druhá následuje novela Skryté okno do skryté zahrady, která nám "odtajní" noční můru všech spisovatelů - obvinění, že byla ukradena (okopírována) povídka.
U tohoto příběhu jsem malinkato věděla, co bude, protože jsem kdysi viděla film s J. Deppem, ale! Film i novela se liší, tak ne že se jen kouknete na film.

Další v pořadí je Policajt z knihovny - to je něco pro knihomoly! Hlavně pro ty, kteří do knihovny chodí a nevědí co se stane, když knihy nevrátí v termínu.
Mohu k tomu dodat jediné - vracejte knihy včas a budete mít klid!

Jako poslední je Sluneční pes, kde patnáctiletý chlapec dostane nový foťák, který rozhodně nefotí co má, a taky tu bude jeden (ne moc rozkošný) pejsek.
Já mám ráda pejsky, ale ty od mistra bych doma teda vážně nechtěla...

Skvělé, čtivé, napínavé - prostě BOŽÍ! Všechny novely jsou výborné, některé jsou víc "sci-fi", jiné zase víc "psycho", ale každá má dokonalý příběh a excelentně vykreslené detaily. A zcela určitě si každý čtenář vybere tu "pravou" novelu, která mu nejvíc sedne (já volím Policajta z knihovny).
Takže pokud nevíte, co při dlouhých večerech číst, mám pro vás nápovědu - Čtyři po půlnoci!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta

Komentáře (0)

Přidat komentář