Co zbylo z mojí matky

recenze

Rekonstrukce (2019) 5 z 5 / katy238
Rekonstrukce

Vraždy, sebevraždy, vraždy malých dětí. Tragické soudy. Toto na nás chrlí média každý den v mnoha různých podobách. Minulost hlavních protagonistů, slova lítosti i zákona.

Ale co se děje s přeživším zbytkem rodiny v budoucnu?

Eliška přišla o matku a malého bratra v devíti letech. Systém ji umístil k mlčenlivé tetě, sestře své matky, která ji naučila se na nic neptat. Eliška s ní prožila zbytek dětství, mládí a na prahu dospělosti se jí do mysli začala vkrádat otázka.

Proč?

Jednoduchá, krátká a všeříkající. Proč to matka provedla. Proč ji nevzala s sebou. Kým byla. Kým sama Eliška mohla být.

Sledujeme, jak Eliščin život plyne, jak se v něm objevují a zase mizí lidé, jak kráčí životem a jak její krok stále více svazuje a směřuje čin mrtvé matky. Eliška se začíná hnát za cílem, za odpovědí na nikdy nezodpovězenou otázku. Pohltí ji nenasytná touha po pravdě, kterou považuje za naprosto zásadní. Která jí sebrala životní cestu, možnost být někým jiným.

Eliška začne nenápadně ztrácet i ten zbytek milovaných, kteří se ještě neodvrátili a její posedlost začne pohlcovat nejenom ji...

Jak daleko bude ochotna zajít pro své proč...?

Rekonstrukce se setkala s rozporuplnými reakcemi. Pátrání dospělé dcery po důvodu činu její matky slibuje určitý model knihy, ale po jejím přečtení dostane čtenář něco jiného, než na co je zjevně namlsán. Kniha sama rozebírá duševní rozervání pozůstalé oběti trestného činu, rozvrat rodiny i svinstvo kolem toho. Eliška klesá stále níže do bahna rodinné tragédie a sama si neuvědomuje, že ztrácí sama sebe.

Její matka nakonec dostane šanci si pro ni sáhnout i ze záhrobí.

Záleží jen na Elišce, zda jí to dovolí a poddá se nešťastnému dědictví.

Pro mě osobně patří kniha mezi jedny z nejlepších, ale zřejmě hlavně díky štěstí v očekávání. Příběh není přímočarý a není to detektivka. Autorka se zaobírá jinými otázkami, než například Jaroslav Mareš ve svých vzpomínkách na kriminální případy nebo J. K. Rowling v sérii se Strikem. Odpověď o motivu dostat čtenář může, ale je nutné si uvědomit, že o ten tu hlavně nejde.

Hlavní je roky ukryté neštěstí, nepochopení a stesk po člověku, který Elišce vzal život, podkopl jí nohy na vyšlapané bezpečné cestě a uvrhnul ji do neznámého světa s chladnou tetou a života s cejchem dcery vražedkyně.

Neznám předchozí autorčinu tvorbu, zaujal mě výhradně nápad s činem matky a jeho následky na nejbližší okolí. Patologický vliv a mrak, jaký se stále vznáší Elišce nad hlavou.

Kniha je výtečná a mrazí z ní. Ale pokud hledáte detektivku nebo thriller, je lepší jít jinam. Některé věci se někdy vysvětlit nedají.

Komentáře (0)

Přidat komentář