Co se stane Před bouří?

recenze

Před bouří (2020) / Suzanne
Před bouří

Vítejte ve světě, kde se Arumiel, člověk údajně prokletý bohy – ve skutečnosti sám bůh lží – pokusil svrhnout ostatní bohy a chopit se moci na Lerem, což se mu povedlo. Jen přitom udělal malou chybu, a to, že zničil celý svět…

Ler nemá moderní technologie, dopravu, dostatek potravin, čisté vody nebo dřeva. Lidé žijí uzavření ve městech chráněných bleskosvody a bariérami před magickou bouří, která přichází každých sedm dní, a modikery, krvelačnými a lidožravými příšerami. Magie se nemusí obávat pouze okřídlení démoni, tedy potomci bohů. Ale existují lidé i démoni, kteří mají Arumielovy vlády plné zuby. Někteří by chtěli žít lépe a svobodně, někteří se pomstít a jiní doufají, že by je to mohlo připravit o život, který se stal nesnesitelným.

Mladá nekromejka Luciana se v hospicu stará o umírající a má nebezpečné tajemství, o kterém neví ani ona sama. Velitel démonů Garif Ungaar by se rád zbavil nutnosti sloužit Arumielovi. Zlomená léčitelka Vesper se kdysi zamilovala do démona a jeho smrt ji připravila o vůli k životu. Kapitán Seren, velitel osady Amabel, dostává překvapivě do vojenské služby mladou šlechtičku Rimis, která ale jak se zdá sympatizuje s povstalci. A nechybí ani dva staří bohové, kteří byli zotročeni a slouží jako atrakce v cirkusu – bůh války Corvus a bohyně lásky Sionara.

Tohle je pouze část postav, které se vyskytují v knize Před bouří, a dá se jen těžko určit, které jsou hlavní a které vedlejší. Zuzana Hartmanová na tohle nehraje, ukazuje každou postavu, ať už démona, čaroděje nebo člověka jako bytost s vlastním příběhem, minulostí, plány, slabostmi i traumaty. Zuzana Hartmanová spřádá složité předivo vztahů mezi jednotlivými postavami, tvoří mezi nimi spojenectví, opatrná přátelství, nepřátelství na život a na smrt i intimní vztahy a možná se někde objevuje i náznak hlubších citů.

Zuzana Hartmanová píše čtivě a chytlavě, pracuje s originálními nápady, vytvořila věrohodné postavy, kterým budete fandit, komplikované vztahy a nešetřila ani překvapivými odhaleními. A to mě jen tak něco nedokáže zaskočit, ale tady se to povedlo, a to hned několikrát. Jelikož je Před bouří první díl plánované trilogie, tak hlavní zápletka je spíš naznačená a neobjevuje se zde žádná velká akce nebo bitva. Autorka první díl beze zbytku využívá k tomu, aby čtenářům přestavila apokalyptický svět, celou řadu postav a košaté vztahy mezi nimi.

Je patrné, že se autorka snažila vytvořit apokalyptický svět, který by i se svými zvláštními a magickými zákonitostmi fungoval, což se jí podle mě povedlo. Nicméně jsou tu určité prvky, které mě mátly a měla jsem dojem, že mi něco uniká a že bych potřebovala danou věc pořádně rozvést a vysvětlit.

Zuzana Hartmanová si v prvním díle plánované trilogie vybudovala velmi solidní základy a je pravděpodobné, že v dalších dílech svět ještě víc vykreslí a postaví na těchto základech stavbu, kterou jsme možná nečekali, ale která nás nejspíš ohromí. Už Před bouří si totiž ode mě vysloužilo plný počet bodů. Teď jen nechápu, jak je možné, že jsem od téhle talentované české autorky zatím nic nečetla, ačkoliv se tenhle prohřešek chystám co nejdřív napravit.

Zuzana Hartmanová jenom potvrzuje můj dlouholetý názor, že čeští autoři fantasy, sci-fi, postapo nebo jakýkoliv záhadný mix těchto žánrů bravurně zvládají a že jejich originální nápady by jim občas mohli závidět i slavní zahraniční autoři.

A mně už nezbývá nic jiného než nedočkavě vyhlížet druhý díl s názvem Oko bouře, který u nakladatelství Host vyjde v dubnu 2021. Už aby to bylo, protože se nemůžu dočkat, až se znovu vydám do nebezpečného a zničeného světa Leru a setkám se s našimi hrdiny.

Komentáře (0)

Přidat komentář