Co se stalo?

recenze

Provaz lží (2019) 2 z 5 / Kikina182
Provaz lží

Byla to idylická osada na severu, dokud se tam v srpnu roku 1982 nestal strašlivý a na první pohled nesmyslný čin. Anetta byla zasažena tolika ranami, že neměla mít šanci na přežití, ale přežila a viník byl potrestán. Ovšem nikdy nevyšlo najevo, proč to tenkrát Matthew udělal. Co se ten osudný den, který změnil život třem lidem vlastně stalo.

O dvacet šest let později žije Patrick, který tomu činu před mnoha lety přihlížel, v New Yorku. Celou dobu ho trápí výčitky svědomí, že tenkrát nezasáhl. A to umocňuje i jeho manželkou, kterou není nikdo jiný než Anetta.

I tak ale na první pohled žijí v docela šťastném manželství. Jenže oba mají svá tajemství a když se z ničeho nic objeví Matthew jakákoli zdánlivost normálnosti je pryč a všechna tajemství začínají pomalu, ale jistě vycházet na světlo.

O knize Provaz lží se před vydáním hodně mluvilo a vypadalo to, že by se mohlo jednat o opravdu zajímavou knihu. A jelikož mám thrillery ráda, neodolala jsem a mrkla na anotaci. A právě to, že anotace toho prozrazuje jen velice málo mě ještě víc usvědčilo v tom, že tohle je zkrátka kniha, kterou si musím přečíst.

Příběh je rozdělení na tři části. V každé části je vyprávěn příběh, který se odehrával před, během a po té strašné tragédii jednou z postav. První část vypráví Patrick, druhou Anetta a třetí Matthew. Kromě toho jsou ale v každé části kapitoly v er-formě, které vypráví o tom, co se děje v současnosti.

Tohle střídání různých forem není zase až tak nezvyklé, ale chvilku trvá, než si na to člověk přivykne. Ovšem v zásadě na tom není naprosto nic špatného, jen mi v tomto případě není jasné, jestli to mělo nějaký konkrétní účel, protože já ho v tom nevidím.

Tohle je však prkotina oproti tomu, že v knize nejsou naprosto žádné uvozovky. Přímá řeč se v knize vyskytuje, ale není označená. Právě kvůli tomuhle se kniha nedala skoro číst. Styl psaní není sám o sobě špatný, ale chybějící uvozovky zkrátka způsobily, že se kniha čte neuvěřitelně špatně. A je to neskutečná škoda, protože kdyby tam ty uvozovky byly, nejspíš by se četla opravdu skvěle.

Příběh je neskutečně zajímavý. Musím říct, že název ke knize opravdu sedí, protože v momentě, kdy se čtenář něco dozví, stačí otočit o pár stránek dál a všechno je hned naprosto jinak. Je to skutečně spletitý příběh, ale tak nějak do sebe všechno perfektně zapadá a vzniká tak opravdu zajímavý a originální příběh.

Ani postavy na tom nejsou zrovna špatně. Ze začátku jsem moc nechápala jejich motivace, ale jak příběh postupoval dozvídala jsem se o nich čím dál tím víc až jsem nakonec získala přesný obrázek o tom, kdo vlastně jsou. A v tomto případě bylo opravdu klíčové, získávat všechny informace hezky postupně, takže je doopravdy skvělé, že to autor neuspěchal.

Jenže i když je příběh opravdu originální, tak jsem si ho bohužel nedokázala kvůli tomu, jak je celá kniha napsaná užít. Je to neskutečná škoda, protože v tom příběhu je jasně vidět, že se skutečně může jednat o opravdový skvost mezi thrillery, ale styl psaní tomu zkrátka zabraňuje.

Příběhově se tedy jedná o opravdu skvělou knihu, jenže příběh bohužel není všechno. U knihy záleží nejen na tom, co říká, ale i jak to říká a v tom druhém bohužel autor naprosto selhal. Pokud jste schopní číst knihu bez uvozovek, aniž by vás to celou knihu neskutečně štvalo a odvracelo vaši pozornost od příběhu, tak bych vám knihu určitě doporučila. Ovšem jinak spíš doporučuji se knize vyhnout, protože i přes skvělý příběh se to skoro nedá číst.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.

Komentáře (0)

Přidat komentář