Provaz lží

Provaz lží https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410074/bmid_provaz-lzi-21g-410074.jpg 3 47 8

Horký srpnový den roku 1982, idylická osada na sever od New Yorku. V horách, kde se zastavil čas, mezi skalnatými útesy a průzračnými ledovcovými jezery, se odehraje strašlivý a zdánlivě nesmyslný zločin. Známe oběť, známe pachatele. Ale proč se to všechno stalo, se nikdy nikdo nedozvěděl. O dvacet šest let později potkáváme Patricka a Anettu. Onen zločin je spojuje, ale Patrick nedokázal Anettě nikdy říct celou pravdu. Ani ona k němu nebyla zcela upřímná. Jednoho dne se v Patrickově životě znovu objeví Matthew, který chce klubko lží, započaté onoho letního dne, konečně rozplést. Ale odpuštění se nedočká… Patrick, Matthew, Anetta. Dva nejlepší kámoši, jedna holka, jeden zločin, kterým jim navždy změní život. Temný a fascinující thriller, vyprávěný z pohledů všech tří postav, prochází několika zvraty až k šokujícímu závěru. Kdo je útočník, kdo je oběť?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Grist Mill Road , 2017


více info...

Přidat komentář
Allena24
Allena24
12.06.2023 4 z 5

Knihu bych zařadila spíš do kategorie psychothriller. Je zvláštní tím, že autor nepoužívá uvozovky. Osobně mi to nevadilo a četlo se mi dobře.

ErčaV.
ErčaV.
17.03.2022 2 z 5

Kniha není úplně nejhorší, ale není ani zrovna nejlepší. Co mi nejvíce vadilo, tak byly rozhovory a taky tedy neustále dokola se opakující řekl jsem, řekl jsi..... Pak mi občas prošlo, že děj opravdu hodně skáče. Jednou se baví o tom a z ničeho nic jsou jinde. Po přečtení knihy jsem byla "zmatená" a měla jsem hodně smíšené pocity z celého děje. Dočetla jsem knihu ze 2 důvodů - nemám ráda nedočtené knihy a čekala jsem kdy se děj trochu změní na pořádný thriller. Za mě bych se ke knize už nevrátila a myslím si že kdyby byla kniha o polovinu tenčí, tak by byla zajímavější.


Nixa
Nixa
25.04.2021 1 z 5

Kniha se mi četla hodně špatně. V knize není přímá řeč, takže to kdy se jedná o rozhovor jsem poznala až po nějaké době. Musela jsem se hodně soustředit a nebo vždy vrátit a začít ho znovu číst. Konec také nic moc, vlastně ani pořádně nevím jak to dopadlo. Dočetla jsem to vlastně jen proto, že jsem byla zvědavá co se mezi dvěma nejlepšíma kamarádama a jejich spolužačkou stalo. Každý měl tajemství a v knize se vrací do dne, kdy došlo ke zločinu, který jim změnil život.
Tohle za mě bohužel ne...

Zrzavá_Tereza
Zrzavá_Tereza
19.04.2020 5 z 5

Když si hned na prvních stránkách přečtete, že někdo střílí po dívce uvázané ke stromu, budete si myslet, že vás čeká nějakej krvák. Ale není tomu tak. Čeká vás složitý dospívání, ještě složitější dospělost. Nepochopení, láska, zrada, zabití, sny, napjatý rodinný vztahy. A nakonec v co může tohle všechno vyústit.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
23.08.2019 4 z 5

Psychologický román rozdělený do tří částí, vyprávěných třemi hlavními postavami o tom, co se stalo před 26 lety a současně sledujeme jejich osudy v současnosti. Jak se pomyslný Provaz lží rozplétá, dozvídáme se, co se vlastně před těmi lety stalo, proč k nesmyslnému zločinu došlo a kdo je vlastně vinen. A popravdě je to velmi těžké určit.
Líbil se mi styl autorova psaní, přiléhavé úvahy, popisy situací a dialogy, které vlastně klasické dialogy nebyly, protože je tady absence uvozovek, což mi nevadilo.
................
Myslel jsem si, že už to pomalu utichá. Anetta vykřikovala čím dál tím míň. A mezi těmi výkřiky sice zněl pláč, ale i toho bylo míň a míň.
Dokud tedy-
Když Matthew stisknul spoušť po čtyřicáté deváté a naposledy, zazněla z výkřiku jenom půlka, ostré vyjeknutí, které se rychle utopilo v Anettině hrdle.To vyjeknutí bylo hrůzostrašné samo o sobě, mně ale nejsilněji v hlavě zvoní nepřítomnost jeho druhé poloviny.
..................
Místy mi kniha přišla zdlouhavější, proto jednu * ubírám, ale považuji ji za velmi dobrou.

Costanzo
Costanzo
03.07.2019 3 z 5

Kniha je rozdělena do 3 částí, kdy každá jednotlivá část je vyprávěná z pohledu někoho jiného. Bohužel ani jedna postava ve mě nezanechala žádný hlubší dojem. Celkové vyprávění bylo pojato dobře, prolíná se zde minulost s přítomností, což mě nikterak nerušilo. Kniha by nebyla špatná, kdyby obsahovala klasické dialogy. Absence uvozovek byla v tomto případě tristní. Tyto "dialogy" navíc nebyly odděleny od běžného textu příběhu, takže jsem si to musela přečíst někdy i 2x, abych pochopila, kde začíná a končí konverzace. Takže kniha má svůj potenciál, nicméně absence uvozovek mi bohužel pokazila celkový dojem. Tuto knihu bych ale nezařadila do sekce thriller, spíše bych to viděla na klasický psychologický román.

bookcase
bookcase
03.07.2019 4 z 5

Tohle je hodně zvláštní čtení. Není to typický thriller, spíše psychothriller, v němž je důležitá minulost hlavních aktérů. V textu je absence přímé řeči, což je pro některé čtenáře kámen úrazu. Mně to u knížek nevadí, takže jsem to respektovala i tady. Dá se na to zvyknout, i když určitým způsobem je příběh chaotický, je třeba číst ho se soustředěním.

Danago
Danago
17.06.2019 3 z 5

Knížka je rozdělena do 3 dílů. První vypráví Patrick, druhý Anetta a třetí Matthew. Každý vypráví příběh, který se stal před více než dvaceti lety, ze svého vlastního pohledu. A zároveň se nám odvíjí jejich osudy v současnosti. Provaz lží se postupně rozplétá a my zjišťujeme, proč k té strašné a nepochopitelné události došlo. A kdo si nese sebou vinnu celý život.
Knížka je pomalý až psychologický román , který zachází hodně hluboko do minulosti všech tří hlavních hrdinů.
Co mně na knížce hodně vadilo, je absence uvozovek, knížka se velice špatně čte. Celkově je to těžší čtení.

Štítky knihy

thrillery anglické romány

Autorovy knížky

Christopher J. Yates
anglická, 1972
2019  62%Provaz lží

Kniha Provaz lží je v

Právě čtených3x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce105x
Chystám se číst67x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x