Co se skrývá ve Světě démonů?

recenze

Svět démonů (2020) / Suzanne
Svět démonů

Catherine se svými přáteli unikla z obklíčeného města a prchá před armádou brigantského krále a svého otce, který chce dobít Pitorii, získat dým démonů a vytvořit neporazitelnou armádu. Jediná úniková cesta před pronásledovali vede právě do tajemného světa démonů, který ale může být nebezpečnější a víc smrtící než válka na zemi… A právě svět démonů Catherine a její přátele rozdělí.

Edyon a March zůstávají na povrchu a prchají před brigantskou armádou, jenže to není jediné nebezpečí, které jim hrozí. Vždyť Edyon je hledaný za vraždu jednoho pitorijského muže, takže mu je v patách šerif a jeho muži – a Edyonovi za čin, který nespáchal, hrozí smrt oběšením. Tash zase zůstává ve světě démonů – a rozhodne se o něm a jeho podivných obyvatelích zjistit něco víc…

Catherine a její osobní strážce Ambrose sice uniknou armádě i démonům, ale nebezpečí princezně hrozí i Pitorijců, kteří proti ní intrikují a obviňují ji, že špehuje pro svého toce. A Catherinin jediný ochránce a snoubenec, princ Zayn, je přinejhorším mrtvý a přinejlepším v zajetí jejího krutého otce. Catherine se rozhodne udělat všechno pro záchranu Pitorie, kterou považuje za svůj nový domov… I když to znamená, že se musí chopit role vůdkyně, rozhodovat místo svého nepřítomného snoubence nebo dokonce velet armádě – což jí jakožto ženě, a navíc cizince nepřísluší.

Svět démonů je stejně čtivý a svižný jako první díl. Je také akčnější, jako by taky ne, když právě začala válka, nechybí v něm ale ani intriky, překážky, nejrůznější nespravedlnosti, ale na druhou stranu taky láska. City mezi princeznou Catherine a jejím osobním strážcem Ambrosem vyplouvají na povrch a sílí, ale Catherine je pořád zasnoubená s jiným mužem… Romantický vztah se taky rodí mezi Edyonem a Marchem.

První díl Zloději dýmu mě neuvěřitelně bavil – až jsem z toho byla překvapená – nicméně o druhém dílu tohle říct nemůžu. Bavila mě akorát dějová linka princezny Catherine, která se snaží najít svoje místo na světě, bojuje se sílící závislostí na dýmu démonů a zároveň si uvědomuje, že chce mít moc, jakou mají muži – chce vládnout, rozhodovat a velet armádám, což je samozřejmě pro ženu nevhodné. Bohužel ani ve Světě démonů se nevyskytuje její snoubenec Zayn, což je hrozná škoda, ale snad dostane víc prostoru v dalším díle.

Svět démonů trpí syndromem druhého dílu, tedy působí jako vycpávka. Dějová linie s Edyonem a Marchem je naprosto zbytečná, nehledě na to, že romantický vztah mezi nimi se vyvíjí hrozně podivně a zbytečně rychle.

Svět démonů je typická oddechová young adult fantasy, se vším tím dobrým i špatným. To dobré je čtivost a nenáročnost, špatné jsou pak nevěrohodné akční scény, nesmyslné chování postav, neuvěřitelné situace a city vznikající prakticky z ničeho. Ve Světě démonů navíc chybí také zásadnější zvraty a odhalení, které by tyto nedostatky vyvážily.

Svět démonů není špatná kniha, nicméně po chytlavém a čtivém prvním díle se jedná přeci jen o zklamání. Nicméně se těším na závěrečný díl Hořící království, protože věřím, že nám to autorka po tomhle vycpákovém díle vynahradí a konečně nám přinese pořádné zvraty a uspokojivý konec.

Komentáře (0)

Přidat komentář