Chybí vám v domácí knihovně "connellyovka" Zrušený rozsudek? Nezoufejte, je tu 2. vydání!

recenze

Zrušený rozsudek (2023) 5 z 5 / JanH
Zrušený rozsudek

Kdybychom mezi čtenáři detektivek uspořádali anketu s cílem zjistit, koho považují za nejlepšího současného autora, nepochybuji ani trochu, které jméno by bylo uváděno nejčastěji - Michael Connelly je totiž již více jak 30 let bezkonkurenčním králem kriminálního žánru! Stačí si např. otevřít Databázi knih a hned je vidět, s jakou netrpělivostí je očekávána každá jeho nová kniha, jejíž vydání je následně doprovázeno nadšenými ohlasy a obdivnými recenzemi. Důvod dnes již celosvětové popularity tohoto amerického autora spočívá v úžasné schopnosti dokonalé symbiózy všech podstatných "ingrediencí", nutných k napsání dobré detektivky. Jinak řečeno - Connelly pokaždé udivuje obdivuhodnou znalostí policejních postupů při vyšetřování všech možných druhů zločinů, skvěle se vyzná ve složitém labyrintu amerického justičního systému a umí s cizelérskou pečlivostí a psychologickou bravurou vykreslit nejrůznější typy lidských jedinců s jejich charakterovými přednostmi a nedostatky, životními prioritami, touhami a vášněmi, morálními zásadami či naopak absencí elementárních altruistických citů. Když k tomu připočteme vynikající orientaci v politicko-sociálních poměrech gigantické aglomerace Los Angeles, kde se většina případů odehrává, pak toto všechno (navíc ve spojení s nepopiratelným literárním mistrovstvím) ve svém výsledku právem činí z Michaela Connellyho detektivkářskou "jedničku". Tolik tedy úvodem a nyní se již podívejme, co na nás čeká v knize s názvem Zrušený rozsudek.

K té vraždě došlo už před čtyřiadvaceti lety, pachatel byl tenkrát zatčen bezprostředně po činu a odsouzen na doživotí. Po celou tuto dobu však Jason Jessup tvrdil, že se stal obětí policejní zvůle a machinací s důkazy. Je nevinný a pokud by se případ znovu dostal k soudu, prokázalo by se, že se smrtí dvanáctileté dívky nemá nic společného. Jasonovo úsilí přineslo nakonec své ovoce. Podařilo se mu získat na svou stranu novináře významných deníků i jednu lidskoprávní organizaci a následný mediální tlak přiměl příslušné instance opět se případem zabývat. Zhruba takto jsou tedy "rozdány karty".

Harry Bosch nepochybuje, že Jason je vrahem a nechce v obnoveném řízení ponechat nic náhodě. Se svou buldočí povahou se pouští do pátrání po důkazech, že na rozsudku, který padl před čtvrtstoletím, není ani dnes potřeba něco měnit. Stejného názoru je i Mickey Haller, Boschův nevlastní bratr a brilantní obhájce. V tomto konkrétním případě se však podivuhodným řízením osudu ocitl v pro něj nezvyklé roli státního zástupce, tedy žalobce. Oba muži záhy zjišťují, že je čeká neúprosný souboj, neboť ani obhájci nezahálejí a dělají všechno možné, aby svého klienta očistili a (jak se říká) udělali si tak "jméno". Je to svým způsobem válka nervů a čtenář se zatajeným dechem sleduje, jak to všechno skončí...

Jak je jeho dobrým zvykem, Michael Connelly pro nás i tentokrát připravil nesmírně napínavou, komplikovanou a do posledního detailu promyšlenou četbu, připomínající skládání náročného puzzle. Kdybych se měl vyjádřit poněkud poeticky, pak jednotlivé kapitoly připomínají dílky skládačky, která se na konci ukáže v celé své kráse. Brilantně propracovaná dějová linka směřuje neomylně k závěrečnému rozuzlení, což však neznamená, že na ní nejsou tu a tam nečekané zákruty a odbočky s mnoha překvapivými zvraty.

V knize Zrušený rozsudek mne mimo jiné zaujala celá řada fascinujících podrobností ze zákulisí amerického zákonodárství a soudní a policejní praxe. Tak např. žalobci a obhájci mají povinnost vzájemně si sdělovat všechny relevantní informace, které se jim podařilo získat během přípravy na proces. Překvapením byl pro mne i postup policie v situaci, kdy je na kauci propuštěn člověk obviněný ze závažného zločinu, kterého bezpečnostní složky považují za pachatele a o němž se domnívají, že by mohl znovu vraždit, loupit či znásilňovat. Takového jedince na každém kroku sledují příslušníci speciálních komand a při eventuálním pokusu o násilný čin jej zastřelí!

Co říct závěrem? Michaela Connellyho "objevila" pro českého čtenáře Karin Lednická z Domina, přičemž v současnosti v těchto chvályhodných aktivitách pokračuje nakladatelství Slovart. Nemohu samozřejmě zapomenout na Jiřího Kobělku, který svými skvělými překlady významně přispívá k tomu, že se "connellyovky" tak výborně čtou. Kniha Zrušený rozsudek určitě uspokojí i toho nejnáročnějšího milovníka detektivního žánru!

Komentáře (0)

Přidat komentář