Cesta za úspěchem

recenze

Stručný manuál úspěšného lenocha (2019) 2 z 5 / Kikina182
Stručný manuál úspěšného lenocha

Každý člověk má nějaké sny, nějaké cíle, které ho posouvají v životě dál. Nutí ho být lepším, pracovat na sobě a posouvat se ke svému vysněnému cíli kousek po kousku. A je jedno, jestli je ten kousek milimetr nebo kilometr, hlavně že se člověk někam posouvá, má nějakou motivaci.

Jenže po chvíli už přestává člověka bavit posouvat se jen o milimetry a pokládá si ty obávané otázky. Co dělám špatně? Mám vůbec šanci na úspěch? Neměl bych to raději vzdát? Tyto otázky jsou opravdu nebezpečné a mnohdy se jen kvůli nim člověk posune zase zpátky na začátek.

Jak to tedy udělat? Jak být úspěšný v životě? Dosáhnout všeho, co si přejeme a pokud možno při té snaze ze sebe nesedřít kůži? Odpovědi na tyto a další otázky se pokouší zformulovat Jan Hebnar ve své knize Stručný manuál úspěšného lenocha.

Právě název této knihy je to, co mě zaujalo. Nedalo by se říct, že jsem líná. Spíš hodně prokrastinuji a pokud nemám dané co a kdy musí být, je dost pravděpodobné, že nejspíš bude trvat neskutečně dlouho, než se k tomu dostanu. A když náhodou ne, tak snahy nepřináší skoro žádné ovoce. Takže když jsem se pak pořádně podívala o čem kniha je, rozhodla jsem se zjistit, jestli mi dokáže pomoci dosáhnout svých cílů.

Podle Jana Hebnara je potřeba pět kroků k tomu, aby se stal člověk úspěšným. A každý z těchto kroků je v knize dopodrobna rozebrán. Kniha je tak přehledně rozdělená včetně různých velikostí nadpisů a není nejmenší problém se v ní zorientovat.

Autor však nemluví jen tak naprázdno. Když čtenáři něco poradí, nezapomene uvést příklad ze života, díky čemuž je v některých případech mnohem snadnější pochopit, o co přesně autorovi vlastně jde. A kdyby ani tak nebylo čtenáři úplně jasné o čem je řeč, vyskytuje se v této knize mnoho obrázků šálku s kávou, u kterých je shrnuta hlavní myšlenka dané části. Kromě toho autor přidá i občas nějaké cvičení, které může čtenáři pomoci uvědomit si, co vlastně chce a další věci.

Tato kniha však není jenom shlukem písmenek, které dávají dohromady jeden zdlouhavý a nezáživný text. Kromě povídání jsou v knize i různé nákresy a tabulky, které skvěle doplňují její slovní obsah. A navíc díky těmto maličkostem vypadá kniha hned příjemněji a přehledněji.

Ačkoli zpracování Stručného manuálu úspěšného lenocha je opravdu kvalitní, co se týká obsahu není to bohužel zas až tak skvělé. Nemyslím si, že by autorovi rady byly špatné, ale přijde mi, že jsou hodně základní a ani zdaleka nestačí na to, aby člověk dosáhl skutečného úspěchu.

Navíc jsem celou dobu, co jsem knihu četla, přemýšlela, proč se vlastně jmenuje Stručný manuál úspěšného lenocha. Stručný manuál to skutečně je, ale nepřišlo mi, že by byl nějak zvlášť orientovaný na „lenochy“. Nenašla jsem tam vysloveně radu, která by člověka přesvědčila, aby se konečně zvedl a šel za svým cílem.

Nejedná se o špatnou knihu a určitě může být užitečná. Především pak pro všechny, kteří v podstatě nevědí, co od života chtějí a teprve se to snaží zjistit, než že by se toho snažily dosáhnout. Pokud mezi takové lidi patříte, tak bych řekla, že se jedná o pravou knihu pro vás. Vlastně si myslím, že rozhodně neuškodí, když si jí člověk přečte a ujasní si některé věci ve svém životě.

Pravdou ale je, že jsem od knihy čekala něco mnohem víc, něco na vyšší úrovni. Samozřejmě, že jsem věděla, že tahle kniha nezapůsobí jako magická hůlka a nevyléčí všechny moje problémy v cestě za úspěchem, ale čekala jsem nějaké konkrétnější a vlastně i mnohem užitečnější rady. Pro mě tedy bohužel docela zklamání, ale věřím, že se najdou čtenáři, kterým tato kniha pomůže.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada.

Komentáře (0)

Přidat komentář