Cesta časem, do nitra literatury a osobního hledání

recenze

Čokoládová krev (2023) 5 z 5 / actavis
Čokoládová krev

Radka Denemarková nám v románu „Čokoládová krev“ představuje fascinující literární kaleidoskop, kde se prolínají životní příběhy Boženy Němcové, George Sand a Johna D. Rockefellera. Autorčin odvážný přístup k těmto historickým postavám vytváří originální a hlubokou knihu, která zaujme čtenáře ze všech úhlů pohledu.

Na první pohled se může zdát, že spojení mezi Boženou Němcovou, George Sand a Johnem D. Rockefellerem není zjevné, avšak Denemarková nám ukazuje, že i přes zdánlivou nesouvislost mají tito lidé společné rysy, jako je odhodlání a touha po úspěchu. Autorka nás zavádí do 19. století, ale její způsob vyprávění dělá příběh aktuálním a relevantním i v dnešní době.

Jedním z hlavních témat románu je otázka tvorby a podmínek, za jakých mohou autoři tvořit. Denemarková se nebojí postavit tuto otázku ve spojitosti s postavou Boženy Němcové a vytvořit tak prostor pro hluboké úvahy o svobodě a tvůrčím procesu. Zároveň se v knize objevuje mnoho dalších historických osobností, které obohacují příběh a přinášejí nové pohledy na dobu, ve které žily.

Jazyk románu je dalším přínosem. Denemarková se hravě pohybuje mezi různými styly a hledá hranice jazyka, čímž přináší do textu dynamiku a originalitu. Struktura bez tradiční dějové linky podporuje atmosféru bezčasí a umožňuje čtenáři prozkoumávat mikrosvěty postav.

Celkově lze říci, že „Čokoládová krev“ je výjimečným přírůstkem do literární tvorby Radky Denemarkové. Její schopnost spojit minulost s přítomností, vyprávět silné příběhy a vytvářet hluboké postavy ji staví mezi významné současné spisovatele. Tato kniha je dobrodružstvím, které čtenáře provází historií a zároveň ho nabádá k zamyšlení nad vlastní tvůrčí svobodou.

Děkuji nakladatelství Host za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář