Čas je vzácný dar

recenze

Bája v Království času (2018) 5 z 5 / Medvědářka
Bája v Království času

Holčička Barborka - Bája by si moc přála, aby na ní měla její maminka víc času. Naštětí má báječného dědečka, který se jí věnuje. Jednou s ním šla na procházku po Praze a došli až k orloji. Tam Bája objeví malá dvířka. Těmi se dostane do Království času, kde zjistí, že zlý Nikdyvíc unesl princeznu Setinku a tím způsobil velký chaos v celém království. S kohoutem Zlatopírem se vydá na cestu, aby princeznu zachránila.

Půvabná knížka nejen pro děti nám vypráví o velkém dobrodružství malé Báji. Holčice, která by chtěla mít víc času pro svou maminku, aby si s ní mohla hrát. Děti vnímají čas jinak a dospělí také.
Bája se díky kouzelným dvířkám propadne do smutného království. Setinku unesl Nikdyvíc na svůj hrad Časomor, který je u Bažin Bezčasí. Ještě nikomu se nepodařilo vrátit a tak se král s královnou obávají, že je to pro Báju moc těžký úkol. Ještě než se vydá na cestu, dostane od rádců dvanácti Měsíců dary. Každý jí něco věnuje s tím, že by jí to mohlo pomoci v boji proti Nikdyvícovi.
A tak se Bája vypraví na cestu v doprovodu kohouta Zlatopíra. Musí překonat hodně dlouhou cestu přes Kraj ručičkových hodin, Poušť přesýpacích hodin a dalších míst, než se dostanou k Bažině Bezčasí, kde je hrad Časomor. Tam už na ně čeká Nikdyvíc. Podaří se jim vysvobodit princeznu Setinku? Nebo skončí jako ti mnozí před nimi?

Knížka je kouzelná nejen svým vyprávěním, ale také krásnými obrázky, které nás provázejí snad na každé stránce. Díky velkým písmenům se krásně čte a tak i začínající čtenáři s tím nebudou mít problém. Dozvědí se něco o čase, ale třeba i římských číslicích. To se mi na knize opravdu líbilo a musela jsem dceři čísla podrobně ukázat a vysvětlit. Zažijí dobrodružství a budou celý nedočkaví, jak to celé dopadne.
Obrázky, které jsou zde nakreslené vůbec nedávají poznat, že jsou to autorčiny první kresby. Tak moc jsou povedené a já když viděla Nikdyvíce v celé jeho kráse, musela jsem si hned vzpomenout na čaroděje Tarabase z pohádky o Fantagiro. Tak moc mi ho připomínal.
Proto jestli máte chuť zažít s dětmi pár chvil, kde se budete bavit, budete ho trávit společně, přečtěte si tuhle knihu. Každá chvilka strávená ve společnosti vašeho milovaného uzlíčku, i když vám třeba občas leze na nervy, je k nezaplacení. Vás za to budou milovat ještě víc a pohled do rozzářených očí je tou největší odměnou.

Komentáře (0)

Přidat komentář