Bylo nás pět

recenze

Dobrodružství Adama Cibulky (2023) 5 z 5 / katy238
Dobrodružství Adama Cibulky

Ráda bych napsala, že horké dny nás již opustily s příchodem podzimu a lze se tak nostalgicky dívat za uplynulým létem, ale jelikož toto se dá sdělit světu jen s kalendářem v ruce, ale teploty minulých dnů tomu nenasvědčují, úvodní klišé si odpustím. Ovšem minimálně školou povinné duše pocítily změnu v nutnosti ranního vstávání a nastoupení do vzdělávacích ústavů všeho druhu a typu, a to s větším či menším nadšením.

A právě o takových letních prázdninách vypráví příběh z břehů slunné Itálie, kdy školou povinný Adam Cibulka náhle dočasně školou povinný není a vystává mu otázka, co bude prvních několik týdnů v městečku dělat. Hloupý ale není a podaří se mu dát dohromady partu kamarádů ze třídy, kteří jsou na tom podobně jako on a rozhodne se s nimi podniknout cokoliv bude možné.

Možného toho bude více než dost, prozradím ještě, že Adam si za odměnu od tatínka za dobré známky nakonec pořídí pomocníka v podobě detektoru kovů a spolu s kamarády se rozhodnou nemarnit ani den a s jeho pomocí objevit netušené poklady. Protože i když se to nejdříve nezdá, pokladů je ukrytých kolem dokola více než dost.

A právě pátrání po nich přinese partě nečekané patálie.

Letní dobrodružství party malých Italů je určeno dětem, dle mého odhadu, tak prvního stupně základní školy. Je to jednoduché přímočaré dobrodružství, které si nehraje na jinotaje ani nehledá v ničem složitosti a jak jednoduše plynou dětem prázdninové dny, plyne i tento příjemný jednoduše srozumitelný příběh. Děti řeší jen své dětské starosti ve svém světě a dospělí jim do něj vstupují trochu jako mimozemšťani, kteří zase rychle odletí do svého světa starostí. Nechají děti si hrát s tím jejich detektorem, jakmile jejich řídký zájem poleví.

S dětmi čtenář postupuje po jednotlivých epizodách a v rámci fair play, které mezi sebou děti v příběhu mají, postupně gradujícím dějem dochází k onomu velkému odhalení. Je nutné knihu chápat z pozice mladšího dítěte. Četla jsem ji jako dospělý čtenář a je možné, že jsem se u některých věcí zarazila ne proto, že by nedávaly smysl, ale protože jsem dospělá, a i když se snažím být tomuto světu otevřená (jako rodiči mi nic moc jiného nezbývá, pokud se nechci zbláznit já nebo časem dítě), náhle cítím nějaký dějový obrat jinak. Něco mi zaskřípe. Jenže pak si uvědomím, že jsem právě ten mimozemšťan, který už je desetiletí pryč z prázdninových dobrodružství a nepříjemně často si připomíná omleté fráze plné zodpovědnosti.

Postavy v knize jsou od tohoto příjemně osvobozené, jako jsme byli v dětství většina, a nedělají nic jiného, než s detektorem kovů chodí nejenom po pláži a zkouší své štěstí, prožívají nečekané objevy a pod paprsky slunce jsou samy sebou. I právě proto bylo čtení vyprávění úměrně dlouhého věkové skupině, pro kterou je určen, tak příjemné. Vrátit se na stránkách zase zpátky do léta mezi kamarády a neřešit nic navíc byl velmi příjemný relax a jakmile i náš potomek doroste do věku, kdy bude s to pochopit i příběhy nad rámec psů v hasičských autech a buldozerech, ráda mu knihu předám a věřím, že přímočarý letní příběh jej zaujme.

Mám jen jednu výtku, spíše pocit. Příběh opravdu pěkně plyne, příjemnou chůzí, sem tam s lehkým poskokem kráčíte vedle party přítel a zajímá vás, co bude dál, co objeví a kam je letní vánek zavane a najednou PLESK. Konec. Pokud je chystáno pokračování, tak nemám výtek. Takto ale byla nabuzena zvědavost a náhle nic. Linka vyprávění je příjemná a ubíhá dobře, proto je mi líto toho nečekaného šlápnutí do prázdna.

Ale opět, píšu to jako dospělý čtenář, je možné, že mladším dětem, pro které je kniha určená, to přijde v pořádku a s dynamikou sobě vlastní se rozeběhnou k dalšímu dobrodružství jinam.

Proto pokud máte doma neposedného žáka prvního stupně základní školy, který má rád čtení, ale přitom jej nechcete v jeho věku seznamovat s ničím extra náročným a jen mu dopřát klidu, několik letních dnů s Adamem Cibulkou v přímořském městečku může být tím pravým pro odpočinek po náročném dni nebo prostě jen pro lenošení v ještě dobíhajících dozvucích léta.


Dobrodružství Adama Cibulky Dobrodružství Adama Cibulky Martina D. Moriscoová

Právě začínají prázdniny a Adam, hlavní hrdina příběhu, sní o tom, že zažije alespoň nějakou legraci. Podaří se mu dát dohromady partu kamarádů ze školy, a kromě zábavy společně zažijí i nezapomenutelné dobrodružství a objeví skry... více


Komentáře (0)

Přidat komentář