Byli nebyli kdysi grázlové...

recenze

Velké případy FBI (1987) 5 z 5 / katy238
Velké případy FBI

...a většina z nás moc dobře ví, že stále jsou. I proto může vznikat tak velké množství literatury s detektivní tématikou a thrillery po nás mnoho nakladatelství střílí z kadencí dobře promazaného kulometu. Je mnoho inspirace ve skutečném životě.

Ale kdo nemusí jen fikci a rád se ponoří do faktů, jsou pro něj Velké případy FBI tím pravým. Autor nás provází činností federálního úřadu od jeho vzniku přes výběr zajímavých i neobvyklých případů, ukazuje metody policejní práce i nelehké začátky kariéry agentů FBI.

Zločin, ať už organizovaný nebo v rukou osamělých kriminálníků pracujících sólo, kvetl v každém věku a právě jeho stoupenci měli před nešťastnými federály mnoho let náskoku a praxe. Stateční muži FBI se však nedali a nakonec dostali za mříže ty, kteří si o to už dlouho koledovali.

Pokud se tedy v rámci konkurenčního boje v ulicích nestihli dotčení postřílet mezi sebou vzájemně, o což hlavně mezi příslušníky italské mafie počátkem minulého století nebyla nouze. Tuto tradici bohužel převzali prakticky všechny podobné organizace působící po celém světě, to už je ale jiná kniha.

Borovička se nebojí při popisu případů zajít do detailů, nezatěžuje však čtenáře nepřehlednými popisy každé maličkosti. Účelně a metodicky staví celý případ kousek po kousku až po konečné vyústění a rozluštění. Paralelně s tím ukazuje vyšetřovací postupy své doby, vypichuje úspěchy agentů, neváhá však upozornit na začátečnické chyby, které bohužel stály oběti životy nebo alespoň zbytečný čas v rukou mafie či únosců.

Velké případy FBI jsou jednou z dlouhé řady knihy autora a jsou skutečně výborné. Není to jediná jeho kniha, kterou mám k dispozici a už teď vím, že do jeho tvorby s chutí sáhnu znovu a že se nemohu splést. Protože styl autora nejen vzdělává, ale hlavně baví.

Komentáře (0)

Přidat komentář