Bude Jelenu Studie ohně stát život?

recenze

Studie ohně (2021) 3 z 5 / Suzanne
Studie ohně

Jelena Liána Zaltana zůstává v rodné Sitii, aby pomohla zneškodnit Davijce praktikující krvavou magii, chytila falešného dědice ixijského trůnu Cahila a temného mága Křovináře, se kterým se spřáhl. Jenže sitijská kouzelnická rada v čele s Roze Peříčkovou se ji snaží zdiskreditovat a všechny zločiny hodit právě na ni…

Jelena touží ochránit klan Zaltanů i své blízké před temnými mágy Drhači. Jenže pak se objeví Drhač ohně. Jelena oheň ovládat neumí, takže netuší, jak by mohla mocného a nebezpečného mága porazit, aniž by za to zaplatila životem.

Studie ohně je čtivá, nechybí v ní spoustu dobrodružství, akce, magie, nějaké ty zvraty a odhalení, trocha romantiky a dokonce ani úmrtí, protože svůj život neriskuje pouze Jelena. Jelena zdánlivě ví, co má v každé situaci dělat, a tak to udělá, i když vlastně netuší, jak celou tu šlamastiku vyřešit. Také se snaží lépe porozumět svým schopnostem Hledačky duší. Jenže začíná o magii i sama o sobě pochybovat a svých schopností se spíš bát. Škoda, že se autorka víc nevěnovala vedlejším postavám, ať už jde o Jelenina bratra Leifa nebo Měsíčního muže, a že Valek stejně jako Jelenini kamarádi Janko a Ari se zde opět spíš jen mihnou.

První díl s názvem Studie jedu byl fantasy říznutou dystopickými prvky, s originálním tématem jedů a poměrně výraznou romantickou linkou. Nevšední povolání ochutnavačky jedů, a především hlavní mužská postava královského velitele tajných služeb Valeka Studii jedu spolehlivě vytahovaly z průměrných vod young adult fantasy. Druhý díl Studie kouzel už byl typickou young adult fantasy a uškodila mu změna prostředí i vedlejších postav a také absence Valeka, ale i tak mě pořád bavil. Bohužel třetí a závěrečný díl Studie ohně mě dost potrápil a zklamal.

Studie ohně totiž nemá pořádnou zápletku a Jelena jezdí sem a tam, vrhá se do všeho po hlavě a na vlastní pěst a získává další magické schopnosti, aby Maria V. Snyderová dokázala těch skoro 480 stran zaplnit. Na chvíli se podíváme i do Ixie, ale jen proto, aby se Jelena vzápětí rozhodla, že se musí vrátit do Sitie, takže to působí jen jako úlitba čtenářům a zbytečná vycpávka. Hrdinové obecně mění své postoje a nálady podle toho, jak se to autorce hodí, a jejich chování dost často postrádá logiku. Ti, kdo by Jeleně mohli pomoct, jí nemůžou nic říct, protože… proč vlastně? Ani Valek to tentokrát nedokáže zachránit, protože když už se konečně objeví, tak to mezi ním a Jelenou skřípe a jeho výjimečné schopnosti zůstávají trestuhodně nevyužité…

Studie ohně jako závěr trilogie příliš nefunguje, protože v ní chybí napětí, gradace i velkolepé vrcholení. Maria V. Snyderová si tu nicméně připravila půdu pro volně navazující trilogii Hledači duší a spin-off trilogii Glass. V trilogii Hledači duší se opět setkáme s Jelenou a Valekem a její první díl Studie stínů vyjde v českém překladu v červnu 2022. V trilogie Glass pro změnu hraje hlavní roli Opál, která umí vkládat kouzla do skleněných sošek, a s níž jsme se setkali ve Studii kouzel a ve Studii ohně. Navzdory všem výtkám ke Studii ohně se ale nejspíš do Studie stínů nakonec pustím, protože Valek… chápeme se :)

Hodnocení: 2,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář