Studie ohně

Studie ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477551/bmid_studie-ohne-yFm-477551.jpg 4 173 30

Studie jedu série

< 3. díl

Studium skončilo, přichází skutečné zkoušky. Třetí díl akční fantasy série. Když se zemí rozšíří zprávy, že je Jelena Hledačkou duší a dokáže duše polapit i pustit na svobodu, lidé začnou být neklidní. Jeleniny neobvyklé schopnosti i minulost ji už tak staví mimo společnost. A zatímco Rada projednává její osud, dostane znepokojivou zprávu: vražedný kouzelník, kterého již jednou porazila, plánuje napadnout její vlast. Čest tak Jelenu vyšle na cestu, která ji dovede na pokraj sil, a vpřed ji žene jen naděje, že se znovu setká se svými drahými. Na této pouti ji doprovázejí spojenci, nepřátelé, milenci i vrazi a jejich loajalita je pochybná. Jelena bude mít jen jedinou šanci ukázat, co v ní je - a zachránit zemi blízkou jejímu srdci.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Fire Study , 2008


více info...

Přidat komentář

whiolet
05.02.2024 3 z 5

Třetí díl byl celkem nudný, ačkoliv to asi nebyl záměr neustálými přesuny a dialogy mezi hlavními hrdiny z toho autorka udělala uspávací pohádku pro děti.
Valek, který mě hodně bavil v prvním díle měl zde jen malinkou okrajovou roli,asi aby se nezapomnělo komu patří jeho srdce.
Škoda, čekala jsem excelentní zakončení série,ale dostalo se mi spíš průměrného příběhu.

Bryel
03.06.2023 3 z 5

"Tajemné koňské rady? Teď aspoň můžu umřít spokojená, že jsem je všechny slyšela."

Po velmi slibném startu série jakoby v tomto díle došly nápady a autorka nechtěla udat žádný razantní směr, kam se příběh má dostat..
Na mě už toho politikaření, plánů, strategií a přesunů sem tam bylo příliš. Závěrečných cca 100 stran hodnotím velmi kladně, ale většinu knihy jsem nebyla tak nadšená jako u předchozích. V podstatě série končí zcela otevřeně a otevřených věci je tu až příliš. Série Hledači duší vlastně vůbec není navazující série, jak jsem se domnívala, ale přímo čtvrtý díl Studie jedu.


Luciluc
27.10.2022 3 z 5

Třetí díl se mi bohužel nelíbil. Pořád se jen přesouvali z místa na místo...docela nuda. Davijci, ohnivý Drhač, svět stínů a ohně a vše kolem toho pro mě bylo takové "neuchopitelné", nebavilo mě to, vleklo se to. Po prvních dvou dílech, které se mi líbily, zklamání. Jelena působila jako "paní dokonalá", která má vždy plán, řešení..a když ho náhodou nemá, pomůže magie. SPOILER: Ona i Valek "nesmrtelní". Scéna, kdy si Jelena myslí, že je Valek po smrti ve mě nevyvolala žádnou emoci..tak nějak jsem předpokládala, že se z toho zase nějakým způsobem dostane..a to jeho věčné podřizování se Jeleně a "ano, lásko", mi už taky lezlo na nervy. A že by Jelena fungovala jako prostředník mezi Ixií a Sitií, to mi moc nepřipadalo..Ale ať nekončím negativně: co mě bavilo byla Opál a její zvířátka ze skla, Kiki, a to, že Jelena našla smysl v tom být Hledačkou duší. KONEC SPOILERU.
Slabé tři hvězdičky. Snad bude Studie stínů lepší.

Alethea_k
01.09.2022 4 z 5

Konečně jsme se dostali do milované Ixie!!! Knížka nabrala spád. Začátek se mi četl těžko, ale zhruba od 150. strany jsem knihu dočetla na jeden zátah. Sice všechno i přes tloušťku knihy bylo uspěchané nebo příliš jednoduché a místy i překombinované, ale rozhodně mi to kvalitou připomínalo spíše první díl. SLÁVA!!!
Oceňuju ale reálnost vztahu Jeleny a Valeka. Nejen přeslazené scény, ale i opravdické emoce, logické reakce jako vztek, "tichá domácnost" apod.
Už se nemůžu dočkat, až začnu číst navazující sérii!
Doufám, že tam bude více Ixie a už nikdy neuvidím slovo ŠKODNÁ.

lucakuca
23.08.2022 3 z 5

Akční, napínavé, nečekané zvraty typu
"Tys nás zradil nebo ne?"
Ale je to tentokráte složité, vážně... No zkuste knihu někomu vyprávět, no schválně. Jak to jde? :-)
Bez pomoci předchozích dílů jste navždy ztraceni v ohni drhačském.
První díl top, druhý stále supr, ale už ne tak top a třetí? Ano jak říkají, se vlekl...
Hrdinové jezdí stále sem tam, prchají, pak zase se vracejí, aby pomohli to už vlastně jim nevadí, že před tím prchali, že jim šlo o život, při návratu se přece zachraňuje, tudíž se vrátit bez problémů mohou... No... Mám se pouštět vůbec do dalšího dílu?
Zase jsem škarohlídka :-)

jennefer
27.07.2022 3 z 5

První díl skvělý, výborně se to četlo. Druhý díl byl zajímavý změnou prostředí a rodinou. Třetí díl se vlekl. Nejenom že v něm bylo víc tištěných chyb, ale vadilo mi i to, že Jelena prostě dlouho nic neví. A teda Valek tu už vůbec nebyl ten hrůzu nahánějící geniální poradce velitele.. Achjo, taková degradace.

Lucík118
24.07.2022 5 z 5

Třetí díl této série se mi opět líbil. Napínavost, dramatičnost a nápaditost rozhodně nechyběla. Jen mi to místy přišlo jako vynucené zvraty a bylo jich tam dost. Vlastně nikde dlouho nevydrží a už zase jde na jiné místo. Děje se tam toho opravdu moc. Krásný zůstává ten vztah Jeleny s celou tou partou a moc se mi líbí její vztahy se zvířaty.
Kniha nebyla špatná, četla se rychle a uchvátila mě, ale myslím si, že ty předchozí byly o malinko lepší.

petra1773
16.07.2022 2 z 5

Pro mě tento díl (a vlastně téměř celá série) velké zklamání. V prvním díle skvělý, originální nápad, který se následně proměnil v další magickou tuctovku.
Kniha se neuvěřitelně vlekla, její valnou část člověk čte o nezáživném pronásledování škodné a putování po celé zemi a veškerá akce se snaží nacpat na posledních několik stránek.
Hvězdu dávám za moc pěknou vazbu knihy a za to, že už je téhle sérii snad konec.

Brunnetka
06.07.2022 5 z 5

Chvílemi se děj táhl, ale stejně mě mrzelo, když dobrodružství s Jelenou skončilo... Někdy jsem se do děje zapletla a musela vzpomínat kdo je jaká postava, ale nebylo to nic hrozného.
Kniha odsejpá, má spád a jsou tam i zápletky, které člověk neočekává. Jen snad jednou mi hlavou blesklo "no to bude určitě takhle" a trefila jsem to. Jinak samá překvápka, obdivuji autorku, že byla schopná vymyslet tento svět plný magie a pravidel. Časem se ke knize (knihám) vrátím

Fortuna7
26.06.2022 3 z 5

Za mě docela průměr. V první polovině se dělo vyloženě velký nic a já se do čtení musela hodně nutit. Ta druhá půlka ale byla strhující a moc mě tam bavil Valek a celkově ta parta okolo hlavní hrdinky.

Malinali
15.06.2022 3 z 5

Ten poslední díl je tak utahaný. Pořád tam jenom chodí, něco hledají, pátrají. Občas jsem se ztrácela co se to vlastně děje. Kdyby to autorka napsala na 80 stran, tak ideál. Jinak předchozí dva díly byly super. Tady bylo prostě moc zbytečné omáčky a Valek skoro nikde...

jana4920
17.05.2022 2 z 5

Absolutně nejhorší díl a celkově nejslabší fantasy knížka za poslední roky. Z celé knihy mě bavilo tak 30 stran. Zbytek naprosto nezáživné, scéna, která měla být vyvrcholením, byla v podstatě nudná. Dočetla jsem jen z "povinnosti" abych věděla jak série dopadne.... A ani to nebylo žádné překvapení.

2368
29.04.2022 2 z 5

Tak, konečně dotčeno. Poslední díl je nejhorší z celé série. Byla to strašná nuda, myslela jsme, že ti snad ani nedočtu.
Chtěla jsme ovšem vědět jak to dopadne. Škoda jen, že si třetí díl nevzal něco málo z těch předešlých, akci, napětí a zvraty.

Darktherka
26.04.2022 5 z 5

Mě se celá série moc líbila, vůbec nevím proč jsem ji tak dlouho odkládala. Je ale fakt, že mi to chvílemi přišlo trochu uspěchané a některé vedlejší postavy by si zasloužili víc místa v příběhu.

Laf
01.04.2022 4 z 5

Na knihu a závěr této série jsem se těšila. Bohužel jsem čekala, že tento díl bude nejlepší, když je poslední, ale byl slabší než ty předchozí. I přes to ale nechybí napětí a spousta překvapivých zvratů, takže i tak se mi kniha líbila. Celá série je super, vřele doporučuji :)

EvelynChatte
01.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Trilogie dotčena. Nedokážu určit přesně proč, ale třetí díl byl asi nejslabší. Dějová linka se pořád točila kolem toho samého. Ale vždyť je to vlastně dobře ne? Bohužel vývoj postav, tak dobře rozehraný v první knize se zastavil a poslední díl už moc nepřekvapil. Vlastně mě ničím nepřekvapil. Pokus bát se o Valeka, nezabral, bylo jasné, že bude v pořádku. Z Valeka, zajímavé postavy v prvním díle, se stala naprosto plochá postava, která mě už nebavila.
Jelena je pořád dokonalá a všechno ji vychází. Vymyslí plán a bum ono to vyjde.
Postavy byly buď dobré nebo špatné. Žádné překvápko, které mám ráda.
Tak a konec stěžování si. Série byla i tak čtivá a rozhodně mě nezklamala. Brala bych to jako takový střed. K přečtení nicméně klidně doporučím.

Duchoslp
19.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Třetí díl byl trošku slabší než první dva, možná to bylo i tím jak o sobě Jelena pochybuje a hledá své místo ve světě kouzel. Naštěstí to v druhé polovině zase rozjede a na plné čáře zvítězí a porazí všechny protivníky

ydnac
14.02.2022 4 z 5

První polovina knihy mi připadala trochu rozvleklá, ale ta druhá mi to vynahradila a konec se mi líbil :-)
Jelena stále nezná celý rozsah své moci, jde po stopě Křoviňáka, který v minulém díle unášel dívky a čerpal z nich sílu a je tu i další nepřítel...
Rozhovory s koňmi jsou bezva, Kiki je miláček :-) a Valek taky :-)
Nevím jestli bude další díl, ale doufám v to :-)

Ketfl
07.02.2022 4 z 5

Takové série miluju a zároveň nenávidím. Jsem ráda, když se k příběhům postav mohu vrátit, ale díky prodlevě mezi jednotlivými díly většinou trochu pozapomenu, co se tam dělo, takže si musím díly vždycky přečíst znovu. Takže to stejné mě samozřejmě čekalo i tady. První a druhý díl jsem slupla jako malinu a u tohoto třetího dílu bum!, prostě půlka knihy se mi hrozně těžko četla. Ano, autorka píše velice pěkně, v ději se pořád něco dělo, rozhodně to nebyla nuda. Ale to věčný ježdění sem tam, jeli x dní, každý večer pekli nějaký maso, pak nějaký ty rozhovory s koňmi (které mě ale na té knize maximálně bavily). Až po půlce mě to zase mega chytlo a druhou část knihy jsem doslova zhltla. Takže bohužel musím ubrat jednu hvězdičku. Postavy mě v některých reakcích dost štvaly, ale jinak jsem s touto sérií celkem spokojená, určitě je to za mě jedna z těch lepších. Koukala jsem a ještě nějaké díly Studie vydané jsou, tak uvidíme, jak vyjde další tvorba autorky i u nás. Určitě si ji ale nenechám ujít.

Páájinka
26.01.2022 5 z 5

Audiokniha. Moc se mi líbil příběh Valeka a Jeleny. Zajímavé náměty.

Štítky knihy

magie rodina duše pro dospívající mládež (young adult) fantasy oheň

Autorovy další knížky

Maria V. Snyder
americká, 1973
2020  84%Studie jedu
2021  84%Studie kouzel
2021  75%Studie ohně
2022  88%Studie stínů
2023  87%Studie noci

Kniha Studie ohně je v

Právě čtených8x
Přečtených236x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených12x
Knihotéce183x
Chystám se číst115x
Chci si koupit53x
dalších seznamech7x