Boj o Valašsko

recenze

Vzestup (2019) 5 z 5 / Kikina182
Vzestup

Získat Valašsko a titul knížete není pro Ladu Draculu tak jednoduché, jak to původně mělo být. Lada se však v žádném případě nevzdává. Hodlá získat svoji zemi za každou cenu. Zpustošení několika měst a spojení s nepřítelem je jen malá cena za to, že získá to, co vždycky chtěla. Svoji zemi.

Nemůže však úplně zapomenout na Mehmeda. Ten bojuje ve své zemi jinou bitvu a to politickou. Za pomocí intrik a Ladina bratra Radu se snaží získat zpátky moc, dobít Konstantinopoli a stát se císařem. Ovšem takový plán si žádá velké oběti. Třeba i vystavit svého nejlepšího přítele velkému nebezpečí.

Minulý rok jsem se pustila do prvního dílu Dobyvatelské ságy – Temnoty. A ačkoli byl příběh po dějové stránce úplně jiný, než jsem myslela, rozhodně se jednalo o skvělou knihu, která se mi zalíbila. Těšila jsem se tedy až si přečtu druhý díl, obzvlášť pak po otevřeném konci, který autorka pro první díl napsala.

Popravdě jsem ale moc nevěděla, co mám od knihy čekat. Už první díl mě docela dost vyvedl z míry, a tak jsem nepochybovala o tom, že ať bych předpokládala o Vzestupu cokoli, tak by mě Kiersten White hodně rychle vyvedla z omylu. Ale byla jsem si jistá, že se bude jednat minimálně o skvělou knihu.

Vzestup je psán v er-formě, ale od prvního dílu se struktura knihy trochu liší. Přestože byl první díl především o Ladě, tak kromě kapitol o ní se v knize objevovali i kapitoly o Raduovi a Mehmedovi. V tomto případě tomu není jinak, až na to, že tentokrát má v knize příběh Radua stejné zastoupení jako ten Ladin, což je podle mě jedině dobře.

I v této knize je docela dost popisů, ale dokud se nad tím člověk trochu nezamyslí, tak si to vlastně ani moc neuvědomí. Je pravda, pravděpodobně i díky popisům, že se kniha čte trochu pomaleji, ale na druhou stranu tak může čtenář alespoň nasát atmosféru, jelikož nudná skutečně není.

Oproti první knize se příběh odehrává v docela krátkém časovém období, ale za to je nabití akcí. Boje, intriky a politika v této knize rozhodně nechybí. Osobně jsem si víc užívala části s intrikami než s bitvami, ale celý příběh je opravdu skvělý a doslova strategicky promyšlený.

Sice jsem si nemyslela, že by se mohla celá kniha zabývat jen dvěma hlavními cíli, vzhledem k tomu, kolik různých zápletek se vešlo do prvního dílu, ale řekla bych, že Vzestup rozhodně nestrádal. Možná je naopak spíše lepší, že se autorka soustředila na méně věcí.

Hodně postav, které se v knize vyskytují je známo už z Temnoty, takže autorka jen rozvíjí jejich osobnosti, tak aby to k nim sedělo, a to se jí podle mě opravdu daří. Ale je tu i spousta nových postav, jejichž charakteristiku autorka rozhodně neodflákla.

Stejně jako Temnota se mi i Vzestup opravdu moc líbil. Především konec téhle knihy byl opravdu skvělý. Popravdě by mi asi ani nevadilo, kdyby už tahle série nepokračovala, ale i tak jsem opravdu zvědavá na to, co se stane v posledním díle.

Pokud se vám Temnota, tak bych vám rozhodně doporučila přečíst si i druhý díl. Podle mě je minimálně stejně dobrý jako ten první, možná i lepší. A pokud jste na tuhle sérii ještě nenarazili a nemáte nic proti historické fikci, tak je Dobyvatelská sága podle mě to pravé čtení pro vás.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář