Blízko: slabý odvar Srdcerváčů

recenze

Blízko (2024) 3 z 5 / Suzanne
Blízko

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media.

Ari dokončil střední školu, touží vypadnout z domu a rodinné pekárny. Chce se přestěhovat se svými kamarády a živit se hraním s kapelou, jenže rodiče jsou proti. A tak navrhne, že za sebe do pekárny najde náhradu. Na pohovor přijde sympatický Hector, který pečení miluje. A Ari možná zjistí, že pracovat v pekárně, když máte po boku toho správného člověka, není až tak špatné

Romantika ale v komiksu Blízko nehraje prim. Český název je trefný, protože romantické city se vyvíjejí mezi řádky (tedy obrázky), na základě vzájemné blízkosti a instinktivního porozumění. Kevin Panetta se ale věnuje i nesnadným rodinným či přátelským vztahům. Ari nevychází se svými rodiči, hlavně s otcem, který ho nutí pracovat v rodinné pekárně. Chce si žít po svém, i když vlastně neví, co chce a už vůbec ne jak toho dosáhnout. Navíc je Ari citlivý kluk, který se ocitá v toxickém vleku kamaráda Camerona, nedokáže se za sebe postavit ani se vypořádat se svými emocemi a chmurami.

Kresba Savanny Ganucheauové je jednoduchá, černobílá a ozvláštněná stylizací do tyrkysových tónů, které někde tvoří jen detaily, ale jinde ovládají celý obraz.

Kevin Panetta se do příběhu snažil zahrnout co nejvíc aktuálních a populárních témat a problémů, ale bohužel je toho na jeden komiks moc. Postavy nemáte šanci poznat a najít si k nim vztah. Tím spíš, že až na Hectora jsou všichni dost nesympatičtí. Děj klouže po povrchu a žádné z témat není pořádně vysvětlené a dotažené. Ve výsledku všechno působí stejně jako kresba – jednoduchá, černobílá črta.

Největší problém jsem ale měla s tím, že Blízko se snaží napodobit populární komiksovou sérii Srdcerváči tak moc, až to přesahuje pouhou inspiraci. Ari se nebezpečně podobá Nickovi, jak povahou a temným náladami, tak i kresbou. Stejně tak má Blízko velmi podobnou kresbu, snahu přinést pestrou škálu postav, naťuknout možné psychické problémy, toxické vztahy i hledání sama sebe, ale bohužel nic z toho není pořádně propracované, dotažené a ve výsledku to příliš nefunguje.

Pokud jste nečetli komiksovou sérii Srdcerváči, tak možná nebudete na komiks Blízko tak přísní. Ale pokud jste nečetli Srdcerváče, tak to napravte, protože Alice Osemanová přináší propracované postavy, kombinaci správné roztomilosti a zamilovanosti s rozličnými vážnými tématy a problémy, a přitom komiksům nechybí hloubka, atmosféra a edukativní rozměr. Po tomhle všem ne až tak nenápadně Blízko pošilhává, ale bohužel Srdcerváčům nesahá ani po kotníky.

2,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář