BEZ CITU

recenze

Bez citu (2023) 5 z 5 / Galloway
Bez citu

Na pokračování knihy Bez šance jsem se neskutečně těšila. Opět mi běhal mráz po zádech z toho, co jsou lidé schopni udělat svým dětem jen proto, že je nezvládnou, jsou problémový nebo se chtějí pomstít druhému rodiči např. při rozvodu. Děj doplňovaly různé reklamy a oznámení na podporu rozpojování, a to celou knihu ještě okořenilo, a já jen vrtěla hlavou, čeho jsou rodiče schopní – poslat dítě na smrt a dokázat si to omluvit.

V příběhu se opět setkáváme se třemi hlavními postavami.

Connor nyní velí Hřbitovu a se svým týmem zachraňuje děti, které mají jít na rozpojení. Zachrání také Starkeyho, tzv. čápnuté dítě (dítě, které bylo odloženo na cizím prahu domu u rodiny, která za něj přebírá zodpovědnost). Starkey má vysoké sebevědomí a bojuje za děti se stejným osudem jaký má on. Postupně si získává důvěru Connora a čeká na příležitost, kdy mu podrazit nohy. Ta příležitost přijde, bohužel pro Connora v tu nejméně vhodnou dobu.

Risa je zamilovaná do Connora. Ten bohužel má míň a míň času na její osobu, dalo by se říct, že se jí spíše vyhýbá.

Jedno z dětí na Vrakovišti je zraněno, a protože Risa pracuje jako zdravotnice, rozhodne se ho odvézt do nemocnice, jinak nepřežije. Sama chce toto dítě doprovodit s vidinou, že to třeba přežije. Zatím se tak totiž nikdy nestalo a každé dítě dovezené do nemocnice zemřelo. Risa ale prokoukne situaci a zjistí, že děti, které sem dovezou, posílají na rozpojení. Nabídne se místo tohoto dítěte. Ví, že ji rozpojit nemůžou (je na invalidním vozíku), ale má větší cenu jako uprchlice ze sklizňového tábora. Nakonec je využita jinak. Setká se s Camem, novým výtvorem této doby – kluk vytvořený z těch “nejlepších kusů“.

Lev uzavřel dohodu a má něco jako domácí vězení. Protože se v minulosti stal tleskačem, který netlesknul, atentátníci se mu pomstí. On přežije, ale jeho nejbližší, ti jediní, co za ním stáli (bratr a pastor), atentát nepřežijí. Nakonec se dostane do zámečku, kde sídlí organizace, která zachraňuje desátky, kteří míří na rozpojení. Lev je jejich modla. Zde se také potká s Miracolinou, dívkou, která chtěla být rozpojena a Leva nenávidí za to, že jí odebral tuto možnost.

Příběh je opět plný zvratů, bavil mě od začátku do konce a už se těším na další díl. Poslední kapitoly byly opravdu neskutečné, plné emocí, přátelství, boje za život. Tato kniha určitě nutí zamyslet se a doufat, že nás nikdy nic podobného nepotká, i když lidé jsou toho schopni.


Bez citu Bez citu Neal Shusterman

Tři přátelé, jejichž cesty svedla náhoda sice unikli rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla učinit zdroje náhradních orgánů pro vyvolené, ale zdaleka nemají vyhráno. Connor, Risa a Lev ve zvráceném světě budoucnosti potkáv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář