Báječně Béčková bláznivina

recenze

Brutální béčkový masakr (2023) 5 z 5 / Lucie_Javoricka
Brutální béčkový masakr

Trhání motýlích křídel je výsadou malých dětí a potměšilých zlosynů. Ale urvat křídlo andělodlakovi, nebo co je ten mizera Gray zač, a narvat si ho do tlamy i s peřím, to už je silně Béčková záležitost. Padouch je v tomto případě otrhán a pozřen, a dobře mu tak: neměl vytahovat bouchačku tam, kde se bude jódlovat. Leč nepředbíhejme událostem.

Masakr přímo navazuje na Starou Béčkovou legendu, která skončila tak trochu zákeřným cliffhangerem: sotva Bý zachránil unesenou krásku, zmasakroval všechny potřebné šmejdy, zjednal si respekt u těch, jejichž likvidace zatím nebyla v plánu, elegantně se vyvlékl ze setkání s bývalkou, která využila zmatku a svým věznitelům utekla, dostal dokonce i zaplaceno a už to vypadalo, že se může vrátit k požitkářskému mlsání a vlídnému popíjení, otevřel obálku a všechno je jinak.

Mizera Gray je někde tam venku, podle všeho je vzteky bez sebe, a bude s ním potřeba něco udělat. Sexy sestřička sukuba strká nenechavé prstíky do Béčkových záležitostí, komisař mu před obličejem šermuje policejní plackou, elf s démonem si nečekaně vyměnili trička a chystají se Býmu založit fan club. Zapomínačka Eliza si nenechá ujít příležitost plést se mu do života pro jeho vlastní dobro, je z toho láska jako trám a Bý málem skončí jako čertův švagr. Překvapeně zjišťuje, čím se živí většina jeho sousedů, ale ti aspoň mají rozum a nezkouší mu jít po krku. Až na ojedinělé výjimky. A Vraždomat. A nazghůly, a Graye.

Nadešel čas vnést mezi podezřelé zmatek. Chce to nějaké nepředvidatelné řešení. Proč volit menší zlo, když je tu starostka Megan, železná lady Norportu, odhodlaná, ambiciózní a pořádně vyčůraná. Aspoň si to myslí, dokud nedojde na olej, rez, růže a vyšší transformaci. Vlastní dávkou chaosu přispěje Veronika a její vychytralý plán. Nejprve záhadně zmizí, pak se objevuje na krajně nečekaných místech a všechny včetně Býho poněkud překvapí, že byl odhalen jako její sensei a milenec. V tomto ohledu mají nicméně lepší skóre mořské panny a puberťačka Wanda, která ekonomicky nepromyšlený nápad na cukrárnu s celonočním provozem nechtěně rozšíří o vpravdě originální podnikatelský záměr, brutální Béčkové dildo.

Každou chvíli vyleze zpoza rohu další norportská tajná služba. Inkvizice předvádí nečekanou grotesku, když se snaží nahánět Graye, anděly a kolaboranty, příznivce skotské módy a především sama sebe, protože levá ruka zjevně neví, co dělá pravá. Pokud si s ní zrovna nehraje nazghůl. Bezkonkurenčně největší chaos ale napáchá snaživý telefonní záznamník (nebudu prozrazovat, tuhle scénu si fakt chcete přečíst sami).

Čtenář se dozvídá, k čemu mohou být dobré mince zkázy, jak to bylo s Mrňousem, kdo napsal nejlepší Béčkový komiks v Norportu, odkud se berou všechny ženské, které mají tendenci vykouknout z hrdinovy minulosti v nejméně vhodnou chvíli (tohle prozradím: je to prostě sexista a holky zpravidla nechá utéct), jak moc naštvete starší bohyni, když sežerete celý dort, a co na to legendární paladin Brian Zlodrť.

Je to nepřetržitá jednodechovka převážně bláznivých událostí, ale mezi řádky se z ní dozvídáme víc o tom, jak funguje město i okolní svět, co všechno prováděl Bý v minulosti (a že jí bylo hodně), co ho žere, co ho ještě ve městě drží a co by ho naopak čekalo někde jinde, pokud se odhodlá prásknout do bot. Stejně jako v první knížce se jedná o uzavřený příběh s příslibem dalšího. Krev totiž nelže, matka je vždycky jistá a lord Arogance byl přirozeně lenivý, takže když Bý požádá technika z forenzního o analýzu příbuznosti, nestačí se divit a my už se těšíme na další díl.

Ve kterém se určitě něco vysvětlí, ale spousta věcí se zase zamotá. Stejně jako v téhle báječné Béčkové bláznivině. Doufejme, že na hrdinu bude i nadále působit Chapadlo a dostaneme i ochutnávku vzpomínek z dob dávno minulých.

Méně detektivka, víc akčňárna nebo thriller. Inspiraci americkou drsnou školou nezapře. V Norportu můžete být třeba strašlivý Béčko, stejně to občas schytáte kulkou, bleskem nebo se v plné rychlosti rozplácnete o panelák. Ale pořád je to ono. Svým způsobem je to víc „ono“, autor už nepotřebuje představovat postavy a vykreslovat atmosféru, a o to akčnější Béčkový bizar tentokrát namíchal.


Brutální béčkový masakr Brutální béčkový masakr Shigor Birdman (p)

PRASTAŘÍ BOHOVÉ, DÉMONI A ANDĚLÉ… PRO TUHLE PŘÍŠERU JE TO JENOM PŘEDKRM. Najít a brutálně zničit okřídleného mutanta jménem Gray je přesně typ práce, jakou měl Brian „Bý“ Edger vždycky v oblibě. A za normálních okolností by to ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář