"Béčko" není žádné béčko

recenze

Stará béčková legenda (2023) 5 z 5 / Lucie_Javoricka
Stará béčková legenda

Bý musí být vždycky něco extra. Na první pohled spadá hned do několika kategorií, jen aby se z nich za chvilku vykecal, nenápadně se odplížil pryč, nebo nejčastěji v nejbližší temné uličce dal jejich primárním atributům do zubů, narazil si klobouk a hrdě odešel středem (za nejbližší roh, přepočítat vyražené zuby a zlomená žebra).
Starý apatický detektiv drsné školy. Bývalý polda. Klaďas, co vždycky hraje fér a dodržuje pravidla, i když už jim sám moc nevěří. Jasný případ. Únos, krásná neznámá, na kterou navíc den předtím náhodou narazil v baru. Lákavý honorář, což Bý nutně potřebuje. Změna, zamotaný případ. Začíná to být osobní a je třeba ztrestat drzost pachatele. (Víc nebudeme prozrazovat.)
Na obvyklou bezchybnou dedukci následovanou přesnou střelbou Bý ze zásady nevěří. Má svoje metody. Přímější, efektivnější a v prvé řadě Béčkovější. A v nejhorším případě vždycky může začít podvádět. Nebo něco vydoluje z temných zákoutí své paměti, což je podle všeho rozlehlé, spletité a smrtelně nebezpečné území, kde se příliš dobře neorientuje ani on sám.
Norport, od slova noir. Město temných uliček a špinavých zákoutí, ambiciózních politiků, nebezpečných gangů a přepracovaných policajtů. Půvabná investigativní novinářka a překupník, který sežene doslova cokoliv. Urban fantasy? Jenže příšery, bohové a nelicencované magicky aktivní bytosti nemají teoreticky ve městě co dělat. Pro démony je tu ghetto, pár upírů možná pracuje pro SWAT. Bý, jak několikrát zdůrazňuje, není vlkodlak. A Cosa Humanica dělá, co může, aby mezi lidmi převládla šeď oblohy, trvale přibarvené průmyslovým smogem a spadem z blízké sopky.
Jedno je jisté. Na dně sklenky Irish Mist Bý řešení nenajde. Pachatel se neskrývá v krabici nestydatě dobrého tiramisu. Navíc náš mlsoun potřebuje zhubnout, nesedí mu neprůstřelná vesta. Jeho představě zdravého cvičení nejlépe odpovídá přátelská hospodská rvačka. Nebo i méně přátelská, pokud se jako trenažer přihlásí neodbytní gangsteři, pouliční lupiči, případně zdivočelý kdovícosaurus demolující město. Rozhodně se nenudí. V jednom kuse vypadá jako trhan, protože klobouk a baloňák mu nechtějí věřit, že je to jen škrábnutí.
Dá se to číst jako akční krvák nebo pečlivě sbírat nastražené indicie a snažit se vysherločit, kdo je kdo a jak to vlastně je. Což není jednoduché, protože realita Norportu je tvárná a Bý je přesvědčen o tom, že v opravdu nutných případech bude ta chudinka držet pusu a dělat přesně to, co se jí řekne. Naštěstí je od přírody lenivý a většinou nechává věcem volný průběh. Když už si totiž něco umíní, neochvějně trvá na svém, a co jednou slíbí, snaží se splnit za každou cenu.
Ať už patříte mezi čtenáře drsné školy, kteří si vychutnají pořádný Béčkový masakr, nebo chladně logické geniální myslitele, počítejte s tím, že se při čtení v prvé řadě přežerete jako Nero Wolfe, což je vedlejší efekt speciálního metabolismu hrdiny a jeho nutkavé potřeby dostat do sebe v krizových situacích nějakej cukr.


Stará béčková legenda Stará béčková legenda Shigor Birdman (p)

KDYŽ MAJÍ PŘÍŠERY NOČNÍ MŮRY, ZDÁ SE JIM VŽDYCKY O MNĚ… Norport je město, ve kterém je vše magické a nadpřirozené přísně zakázáno, ale taky je to město, kam se s oblibou stěhují příšery na odpočinek. Proto se může snadno stát, ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář