Andělská tvář

recenze

Hodná a zlobivá holka (2021) 5 z 5 / Kikina182
Hodná a zlobivá holka

Andělská tvář, tak celý svět přezdíval holčičce, která byla nalezena v domě u mrtvoly svého únosce. Od svého nalezení nikdy nikomu neřekla, kdo ve skutečnosti je a co se jí stalo. Dnes žije pod jménem Evie Cormacová, ale nemá to vůbec lehké. Kromě jiného má nadání. Dokáže perfektně říct, kdy jí někdo lže.

Právě díky této její zvláštnosti se o ni začne zajímat psycholog Cyrus Haven. Ze začátku ho zajímá jen z vědeckého hlediska, chce zjistit, co se skutečně stalo a udělalo z ní toho, kým je. Později za ni však začne cítit až rodičovskou odpovědnost.

Cyrus svou pozornost ale také zaměřuje na právě probíhající vyšetřování, ke kterému byl přivolán jako expert. Jodie Sheehanová, středoškolská šampionka v krasobruslení, je nalezena mrtvá. A její tragická smrt odhaluje mnohá skrytá tajemství.

Příběh je napsaný v ich-formě a nepravidelně se v něm střídají kapitoly vyprávěné z pohledu Cyruse a Andělské tváře. Evieny kapitoly nejsou tolik časté jako Cyrusovy, ale za to jsou údernější a tajemnější, což je skvělý kontrast k těm Cyrusovým, které jsou otevřené a detailní. Skvěle se doplňují a spolu se skvělým stylem psaní dokážou člověka vtáhnout do příběhu.

Hodná a zlobivá holka je kniha, která vypráví dva hlavní příběhy, jež se skrz postavy vzájemně prolínají. Oba příběhy mají několik podobných prvků, ale celkově jsou hodně odlišné. Řeší se v nich mnoho zajímavých problémů z různých odvětví, nechybí ani nádech tajemna a šokující odhalení.

Už jen díky tomu, že autor postavil příběh na určitém propojení dvou případů, přispěl k tomu, že je příběh hodně překvapivý. Je tu totiž hned několik záhad nad kterými člověk přemýšlí současně a tak není tolik času na odhalení viníků a snadno se přehlédnou dobře skrytá vodítka.

Příběh je dobře promyšlený, všechno na sebe navazuje, ladí spolu a je logické. Jediné, co my úplně nesedlo, byla jedna náhoda, která se v knize vyskytla. Na můj vkus nebyla zrovna uvěřitelná, ale nejednalo se o nic významného, co by nějakým způsobem směřovalo celý děj knihy, takže se nejedná o nic neodpustitelného.

Moc se mi líbilo, jak autor vykreslil postavy. Popsal je opravdu do hloubky a to i v případě Evie, kde se nemohl opírat o její minulost a životný zkušenosti. Při čtení jsem měla pocit, jako by se jednalo o skutečné osoby. Všechny postavy byly úplně jiné s nejrůznější kombinací všemožných povahových rysů a jejich chování působilo realisticky.

Hodná a zlobivá holka je moje první kniha od Michaela Robothama a rozhodně není poslední. Za mě je to opravdu povedená kniha, které se toho dá vytknout jen velmi málo. Pokud máte rádi thrillery, tak vám první díl ze série Cyrus Haven rozhodně doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář