Agatha Christie a její archeologické dobrodružství

recenze

Pověz mi, jak žijete (2023) 4 z 5 / Terkaodkafe
Pověz mi, jak žijete

Agatha Christie svého druhého manžela archeologa doprovázela na jeho cestách po vykopávkách. Svá archeologická dobrodružství sepsala v knize Pověz mi, jak žijete, kterou nyní znova vydalo nakladatelství Ikar.

Agathy Christie se prý spousta lidí ptávala, jak přesně to vypadá na archeologických vykopávkách v Iráku a Sýrii, kam ve 30. letech doprovázela svého druhého muže archeologa Maxe Mallowana, až se rozhodla vzpomínky na toto období vepsat do knihy Pověz mi, jak žijete. Nejde tak vůbec o detektivku, ale o memoáry na období, kdy byla opravdu šťastná.

Známá spisovatelka nás provede celým tím procesem, kterým ve třicátých letech archeologické výpravy byly. Začíná se už v Londýně nákupem vhodného ošacení, pokračuje se bájnými luxusními vlaky až do míst, která dýchají exotikou i nyní. Hlavně když do nich v současné době není moc bezpečné jezdit. I v této vzpomínkové knize skvěle využila svůj pozorovací talent. Pověz mi, jak žijete se hemží svéráznými postavičkami a humornými událostmi, kterým museli na Blízkém východě čelit. Ovšem není v ní nouze ani o dobrodružství.

Kniha se čte lehce a v novém vydání od Ikaru je i doplněna fotografickým materiálem, takže člověk není odkázán pouze na vlastní představivost. Agatha Christie ji rozepsala ve třicátých letech, ale vrátila se k ní v období druhé světové války. Celý příběh tak má veskrze nostalgický charakter. Popisuje svět, o kterém autorka tušila, že už není a že se už nevrátí. Spisovatelka byla skvělá vypravěčka, a tak čtenáře chytne kniha hned na začátku. Ale vzhledem k tomu, že byla i skvělá mystifikátorka, musí člověk přemýšlet, kolik ze zapsaných historek se opravdu stalo.

Na knize je rozhodně zajímavý vhled do tehdejší metodiky práce na archeologických nalezištích. Člověka až jímá hrůza při popisu z dnešního pohledu neorganizované zběsilé práce kopáčů i celého týmu. Uvědomí si, o kolik zajímavých důležitých poznatků jsme při takové neodborné práci mohli přijít. A proč z našeho současného pohledu příšerný fušer Indiana Jones by určitě byl, kdyby existoval, považován za špičkového archeologa.

Kniha je skvělým vhledem do mysli svérázné britské spisovatelky. Člověk zjistí, jaká opravdu byla - praktická nebojácná žena, která se nezalekla téměř žádného dobrodružství, i když už byla ve středním věku. Že jí nechyběl smysl pro humor a měla i své slabosti. Tak jako každý člověk. Rozhodně doporučuji všem jejím fanouškům a také milcům minulosti, kteří se chtějí dozvědět něco o historii archeologických vykopávek.

Komentáře (0)

Přidat komentář