A takhle to začalo

recenze

Srdcerváči. Kniha 1 (2019) 5 z 5 / Kikina182
Srdcerváči. Kniha 1

Charlie je na své škole jediný gay. Nebo alespoň jediný, který to přiznal. Dřív to pro něj nebylo jednoduché, ale teď už jsou věci srovnané a všichni vidí Charlieho přesně takového, jaký je. A díky náhodě se skamarádí s Nickem. Díky němu si najde koníčky, které by ho nikdy ani nenapadlo zkusit, ale především skutečného přítele. Jenže Charlie začíná k Nickovi cítit něco víc. Je si ale jistý, že jeho kamarád jeho city neopětuje. Nebo možná?

Nečtu grafické romány tak často, abych objektivně mohla říct, jak kvalitně jsou obrázky vyvedeny, ale podle mě se kniha po grafické stránce skutečně moc povedla. Rozhodně se nejedná o nějaké absurdně jednoduché kresby. Naopak jsou vyvedené do nejmenších detailů. Obrázky jsou sice všechny černobílé, ale to mi ani v nejmenším nevadí. Sice by nebylo špatné, kdyby byly barevné, ale rozhodně kvůli tomu příběh není horší.

Příběh Charlieho a Nicka je dost jednoduchý a předvídatelný. Ale je také neuvěřitelně roztomilý a má kouzlo, díky kterému nejde se do něj nezamilovat. A některé scény v knize jsou opravdu vtipné, takže ani o smích v tomto příběhu není nouze. Ale přestože je to příběh o lásce, tak bych řekla, že v podtextu je toho možné najít ještě mnohem víc. Pokud se tedy člověk dívá pozorně.

Ale samozřejmě se nejedná o příběh jako takový. Kniha je plná obrázků a textu tam zrovna moc není. Ovšem v tomhle případě obrázky mluví samy za sebe, takže by víc textu bylo jen na obtíž. Vlastně i tenhle text mě trochu vyváděl z míry, jelikož se tu dost často objevovalo „ha ha“ aniž by se naprosto hodilo k těm obrázkům. Ale to je skutečně jen maličkost.

Jelikož to není kniha, ale grafický román, tak autorka bohužel nemohla hlavní hrdiny popsat. Ale i tak v příběhu v podstatě víří pozitivní energie, která pochází od Nicka a Charlieho. I když není možnost, jak si na postavy udělat názor, tak díky přímosti není problém si všechny zařadit do té správné kolonky. Jsem za to určitě ráda, ale na druhou stranu je docela škoda, že je není možné poznat hlouběji.

Srdcerváči se mi skutečně líbí. Je to skvělý grafický román a především příběh. A i přesto, že jsem se při čtení dobře bavila, tak mi je docela líto, že komiksovému zpracování nepředcházela kniha. I když je příběh skvělý, tak by toho podle mě mohl nabídnout ještě mnohem víc v podobě knihy. Ovšem i tak jsem ráda, že příběh vyšel alespoň v této podobě.

Pokud nad Srdcerváčema přemýšlíte, tak vám je můžu určitě doporučit. Jak už jsem řekla je to opravdu krásný příběh, který za přečtení rozhodně stojí. Navíc s opravdu pěknou grafikou. Je to nenáročné čtení, u kterého nemusíte moc přemýšlet, ale zároveň vám toho dokáže dát opravdu hodně. Pokud tedy chcete. Za sebe doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář