Ztracené duše přehled

Ztracené duše https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452378/bmid_ztracene-duse-742-452378.jpg 5 18 18

Star Trek - Volání osudu série

< 3. díl >

Borgové jsou na pochodu a jen pustina je jejich závojem. Troufalý plán by je mohl navždy zastavit, ale nese s sebou riziko, které jeden z kapitánů odmítá přijmout. Pro Jean-Luca Picarda nebyla záchrana budoucnosti nikdy tak důležitá a tak osobní, jako právě nyní. Špatné rozhodnutí jej může stát vše, o co kdy usiloval a čeho se snažil dosáhnout. Pro Williama Rikera se už žádné další možnosti nenabízejí. Hnán vzpomínkami na ty, jež musel opustit, mu zbývá jen obrovské úsilí vyplnit nelehký úkol, nebo zemřít v osamění. Pro Ezri Dax, jejíž zbrklé mládí je vyváženo moudrostí mnoha životů, je volba snadná - není cesty zpět! Jen dopředu, do nejisté budoucnosti. Toto je ta chvíle… Okamžik nevyhnutelného volání osudu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Brokilon
Originální název:

Lost Souls , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ztracené duše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

jirka7470
08.04.2022 5 z 5

Guilty pleasure ohledně Borgů. Fascinuje mě, že v každé knize jsou absolutně poraženi, aby vždy znovu povstali a měli novou fatální výhodu, aby zase byli absolutně poraženi. Nicméně tato trilogie je alfou a omegou Borgů. Takže spoko. (Jinak musím přiznat, že ty romantické linky mě rušily a některé hlášky mi přišly jako tlačení na pilu a laciné. Mám dojem, že jednotlivé postavy mají na víc.)

Turlogh
08.03.2021 5 z 5

Tak, závěr byl nejlepší ze všech tří dílů. Jak jsem doufal, všechny vyprávěčské linie se spojily a odhalení o minulosti Borgů bylo moc zajímavé. Přiznám se, že zpočátku jsem netušil, nač autor z ničeho nic vytáhl zbytky posádky Columbie a moc mě jejich příběh nebavil a přitom byl pro uzavření celého dobrodružství jeden z klíčových... :-) Konečně mohu dát s klidným svědomím pět hvězd v hodnocení. Málem jsem při dočítání přišel pozdě do práce... Howgh.


Rilian
18.06.2020 4 z 5

Tento komentář se týká celé trilogie. Především je nutné zmínit, že se všechny tři díly čtou velice lehce a rychle s výjimkou několika málo pasáží. Příběh nám podává odpověď na dvě otázky, které si ve ST často klademe. Odkud pocházejí Borgové a co by se stalo kdybyby Borgové poslali armádu Krychlí do Alfa kvadrantu, jako jsme to viděli ve finále Voyageru. Zpočátku jsem se bál, že se bude jednat o megalomanskou slátaninu, na kterou jsme bohužel zvyklí z Discovery nebo Picarda. Naštěstí se moje obavy nenaplnily. Válka s Borgy probíhá uvěřitelně a má podobný nádech jako válka s Dominionem. Je dobře ,že knihžní série opustila megalomanský tón, na který jsme mohli vidět např. v knize Před zneuctěním. Charaktery jsou velice dobře napsané a to především Worf a doktor Ree. Naproti tomu nekteré tradiční postavy stojí spíše v pozadí (Picard nebo Troi). Jediný problém jsem měl s Ezri, protože se jedná o postavu, kterou jsme v knihách příliš neviděli a tudíž její přerod z trochu nejisté poradkyně v sebevědomou kapitánku působí poněkud uměle. Nicméně, jsem rád, že to zase nedopadlo jako se všemi předchozími borgskými invazemi, totiž, že Picard vše zařídí. V této sérii bojuje Picard nejenom s Borgy, ale také sám se sebou. Samotný vznik Borgů je ve třetím díle popsán velice sympaticky. Osobně jsem si představoval spíše civilizaci, která experimentovala s umělou inteligencí nebo kolektivním vědomím a vymklo se jí to z ruky. Nicméně spojení Caeliarů a lidí je také super nápad, přičemž toto spojení je prokládáno debatou posledních dvou Caeliarů o tom, jestli se mají řídit morálkou nebo chladnou logikou. Nejslabší díl z celé trilogie je ten první, protože vše se teprve rozehrává a čtenář příliš nechápe například smysl dějové linky posádky Columbie, na kterou jsem se mimochodem velice těšil. V prvním díle mě spíše nudila, ale v druhém je naprosto skvělá. Fanoušek Star Treku v ní nachází něco nového a tím myslím kapitulaci a odevzdání se osudu. Scény, kdy postupně umírají poslední přeživší z posádky Columbie, jsou opravdu dojemné, stejně jako vykoupení kapitánky Hernandezové ve třetím díle. Fanoušci Picarda budou trochu zklamáni, ale i když je v knize jeho charakter vystaven krizi identity a samotná postava musí překračovat svá morální přesvědčení, je s ním zacházeno s větším respektem a konzistencí než ve stejnojmenném seriálu. Celkově tedy trilogie stojí za přečtení a doufám, že následující díly se budou soustředit opět na něco jiného. Určitě mě bude zajímat, jak se otřese rovnováha sil v Alfa kvadrantu a jak bude vyřešena romulanské schizma.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ztracené duše v seznamech

v Přečtených23x
v Doporučených1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit4x