Zoo na zámku přehled

Zoo na zámku
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459150/mid_zoo-na-zamku-gqv-459150.jpg 5 126 126

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zoo na zámku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Elea
25.09.2023 4 z 5

Další krásná kniha autora, ze které je cítit jeho láska ke všem zvířatům.

Forestwalker
04.07.2022 5 z 5

Je to vlastně retro, pohled na práci pokrokové ZOO na počátku šedesátých let. Maxvell v Jasné vodě vůkol popisuje mimoděk tehdejší britské ZOO (kniha vyšla poprvé roku 1959, což je i letopočet vzniku ZOO v Jersey) asi jako koncentráky pro zvířata. Durrell se svým týmem posunul vnímání a funkci ZOO obecně, z lepších zvěřinců se z nich postupem času stala ochranářská zařízení. Durrelllova činnost byla samozřejmě limitována tehdejší úrovní znalostí, z knihy se člověk o zvířatech dozví mnoho pravdivých informací, ale i věci pochybné či přímo zavádějící. Například "redleg" (těžko říct, proč překladatel nepoužil pěkný český termín chytridiomykóza) likvidující Durrelllovy pipy americké nemá nic společného s tvrdostí vody, ale jeho původcem je plíseň. To tehdy nemohl ale nikdo vědět, choroba ovšem dodnes likviduje obojživelníky po milionech a léčba je velmi obtížná.


DomYell
13.04.2021 5 z 5

Krasne zvireci pribehy z jedne male Zoo. Z dnesniho pohledu nektere veci jsou uz nepochopitelne, ale management chovu zvirat v zoo se vyviji a jak byl zrejme pohled G. D. ve sve dobe nadcasovy, dnes se to tak jiz rict neda. Uzasna je myslenka, kdy kvantitu zacala nahrazovat kvalita chovu. Paradoxne v dobe psani vetsina druhu byla hojneji zastoupena a hlavne... Meli sve biotopy... Od te doby se odchovy v ZOO dari vyrazne lepe, ale domovin ubylo a lidi je o nejakych tech par miliard na Zemi vice... :(

Za nejvetsi prinos G. D. pro dnesni dobu povazuji jeho smysl, povzbudit zajem deti o zivou prirodu... O vzbuzeni otazek co, jak, proc... A verim, ze svymi knihami (nebo spise knizkami) dokazal zazehnout mnoho plaminku zajmu, lasky a vasne ke svetu kolem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zoo na zámku v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených11x
v Knihotéce129x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x