Zlatá Grai přehled

Zlatá Grai https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467023/bmid_zlata-grai-D69-467023.jpeg 4 80 80

Zlatá Grai série

1. díl >

Přísežní sourozenci Bastien a Isarell nastupují do bojové školy Světelné říše. Oba si určují vysoké cíle – Bastien volí za mistra nejschopnějšího, také však nejkrutějšího válečného prince, Isarell šílenou královnu divoženek. Oba se stávají klíčovými loutkami v rukou velmi nebezpečných intrikánů. Dokončit výcvik je tak může stát víc, než jsou ochotni zaplatit. Ale z té cesty už nemůžou sejít – i kdyby vedla přímo do pekla. Strhující fantasy příběh, který vás polapí a nepustí, dokud jím neprotančíte až na poslední stranu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá Grai. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Áža707
15.05.2024 5 z 5

Naprosto netuším, kde začít svou recenzi, protože to byla doopravdy velká jízda a emoční nálož a já musím říct, že jsem si to doopravdy užila.

Z počátku jsem měla problém se začíst a myslím, že to trvalo skoro 100 možná až 150 stran. Když jsem se začetla a začala hltat, co se děje kolem Isarell a byla jsem úplně napjatá a natěšená, co bude dál, tak přišla část třetí. Najednou jsem měla pocit, že jsem se ocitla opět na začátku a musela jsem se znovu začíst. Možná by bylo lepší, kdyby autorka tyhle dvě linie rozvíjela od počátku zároveň.

Svět příběhu je naprosto dokonalý a autorka dala doopravdy možnost se do něj ponořit naplno! A byla jsem extrémně ráda, že existuje rejstřík jmen a že jsem obdržela i rejstřík pojmů, protože to mi hodně pomáhalo se v celém fungování světa ještě lépe zorientovat.

Isarell je výborná postava a má ohromný rozvoj, protože ji vidíte vyrůstat a zocelovat se. Já si ji doopravdy zamilovala a celou dobu jsem se bála, že autorka ji postaví do boje na život a na smrt s Bastienem. To by mi doopravdy zlomilo srdce. Ale co se týče jejich vývoje vztahu tak jsem byla spokojená a někdy i velmi překvapená. Postav je tu doopravdy mnoho a vystihnout pravou podstatu všech by zabralo na samotnou recenzi. Já jsem si ohromně oblíbila Lucillu a vlastně skoro většinu divoženek. Postavy se musí odhodlal k různým výzvám a občas se budete bát zda to není až příliš, ale rozhodně s nimi budete společně bojovat i soucitit.

Děj plyne velmi dobře a bavil mě (výjimka zmíněná v úvodu recenze). Nevadily mi časové skoky, dávalo to příběhu naprosto jiný rozměr a ani délka kapitol mě nijak nezaskočila (možná proto, že jejich délky neřeším nikdy kromě čtení do školy ). V ději na vás čeká několik malých i velkých zvratů a občas jsem vůbec nechápala, proč mi to autorka dělá a chce abych trpěla. A ten konec? Panebože to doopravdy zažehlo mou zvědavost a nalákalo mě to na další díl. Samozřejmě nečekejte, že vám autorka odpoví na všechny otázky.

Příběh je krásný, něžný, vtipný, ale i drsný a surový a hlavně hodně emotivní, sama jsem mnohdy naprosto trnula ve strachu o postavy a dokonce ukápla nějaká slzička. Doopravdy ho mohu doporučit všem milovníkům fantasy (P. S. romantickou linku nehledejte!)

4.5/5 (nechávám si prostor pro další díl)

HynekBee
30.03.2024 5 z 5

Zprvu jsem se trochu ztrácel v čase, občas mě rušily použité novodobé výrazy, ale ... 5* jak vyšitých. Smekám a těším se na pokračování.


Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Na tuhle knihu jsem narazil díky skupině Knižních zavisláků, kde měla velmi pozitivní ohlasy. Popravdě jsem se celkem bál, že půjde čistě o ženskou fantasy říznutou ya prvky. Naštěstí to až tak úplně nebylo, sice hlavní protagonistka je většinu příběhu věkem v této kategorii, ale rozhodně v knize nenajdeme typická ya témata a Zlatá Grai se dá s klidem označit za knihu pro dospělé.
Co mi vadilo byly časové skoky, kdy je odstavec uveden něčím jako "uplynul rok" a občas až příliš dlouhé kapitoly. Další obtěžující věc, kterou jsem naštěstí začal ignorovat je jistá povrchnost prezentované kultury, která stojí pouze na smrtících duelech. Jak neefektivní musí pro jakékoli království být každoročně vyvraždit více než polovinu elitních rekrutů. Poslední věc, kterou zmíním jako negativum je pro mě velmi špatně uchopitelná, chabá a nevysvětlená motivace některých postav a přílišné zaměření na výcvik.
Mezi kladné aspekty rozhodně patří světotvorba, která dokáže čtenáře vtáhnout do světa, kde existují jorrei a sarrei. Jsem zvědavý, jestli se další díly budou odehrávat více právě mezi temnými sarrei. Jorrei, mezi kterými se převážně odehrává tato kniha mi byli svou kulturou i právním řádem vrcholně nesympatičtí. Oceňuji i velmi dobře napsané postavy, které prochází vývojem a většinou jednají uvěřitelně v rámci toho, co je čtenáři předloženo.
Celkově dávám silné 4*. K té poslední u mě ještě trochu chybí, ale potenciál série je velký. Jsem zvědavý, jestli další díly odhalí více ze života sarrei a objasní samotné grai. Nějaké vysvětlení, co znamená doiréh a hlavně proč něco takového existuje byla asi hlavní část skládačky do motivace Isarell, která mi chyběla.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlatá Grai v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených78x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených6x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst55x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

magie česká fantasy fantasy

Autorovy další knížky

2021  85%Zlatá Grai
2021  91%Dotek viatáru
2022  92%Otisky Chribdy