Žít dál přehled

Žít dál
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538609/bmid_zit-dal.jpg 5 13 13

Žít dál je sbírka povídek zasazená do prostředí arménského městečka Berd, ležícího nedaleko hranic s Ázerbájdžánem. Autorka v jednotlivých příbězích skládá pestrou a mnohovrstevnou mozaiku rodného města poznamenaného první válkou o Náhorní Karabach a jejími tragickými následky. Berd, obklopený majestátnými horami, má vše, co je potřeba ke spokojenému životu – útulné kamenné domy, zeleninové zahrady i ovocné sady. Obyvatelé žijí svými každodenními radostmi i starostmi, vaří tradiční jídla, sbírají med, pečou chleba, tkají koberce a vychovávají děti. Každého z nich však válka nějakým způsobem poznamenala – vyhnanstvím zdomova, ztrátou někoho blízkého, fyzickým či psychickým zraněním. Každá z postav žije s traumatem, které jí válka zanechala. Ale lidé žijí dál. Aby oplakali mrtvé a nesli dál jejich památku. Aby pomáhali těm, kteří pomoc potřebují víc než oni. Protože život vždycky zvítězí nad smrtí.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Prostor
Originální název:

Daleje žiť , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žít dál. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

pajaroh
předevčírem 5 z 5

Poeticky vyprávět o válce a tragických osudech, to umí Narine Abgarjan bravurně. Popisovaná rovnováha mezi lidskými činy - krutost i laskavost, stejně jako vykreslená atmosféra horské vesnice a okolní příroda jsou základním pilířem autorčiných knih. Její styl psaní, propojení příběhů i výběr témat se mi moc líbí a velmi osobní závěr celkový pocit z knihy ještě zdůrazňuje.

gbrgbr
16.06.2024 5 z 5

"Rychlé houstnoucí nebe semkne nad údolím studené dlaně, poblikávají hvězdy a každá z nich je něčí zlomené srdce."

"Bylo ohromné ticho, oblaka se dotýkala země, vzduch byl němý a těžký jako horká duchna napěchovaná peřím, nedalo se nadechnout ani vydechnout."

Žít dál je kniha, kterou bolí číst. Plná příběhů, které jsou sice nádherně napsané, ale protkané smutkem, nicméně nakonec navzdory všemu plné naděje.


kaja77
31.05.2024 5 z 5

Žít dál je povídková kniha, kterou člověk čte se staženým hrdlem a slzami na krajíčku. Povídky jsou takovou směsicí krásy, smutku a hrůzy zároveň... velkolepá krása krajiny, okolních hor, nádherný broskvový sad, sem tam recept na tradiční arménské jídlo, na které se čtenáři sbíhá slina, poklidné výjevy z běžné péče o domácnost....a v dalším odstavci bolest, trauma, hrůza a děs, které si jednotliví obyvatelé Berdu odnesli z válečného konfliktu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žít dál v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x