Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše přehled

Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183237/mid_yankee-z-connecticutu-na-dvore-kral-nkN-183237.png 4 115 115

Slavný příběh z pera jednoho z nejznámějších amerických autorů 19. století. Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše se dočkal i mnoha více či méně úspěšných televizních zpracování. Jádro příběhu je velmi jednoduché. Inteligentní americký mladík pocházející z Ameriky konce 19. století se ocitá v Anglii 6. století, na dvoře bájného krále Artuše. Mladík odkojený dobou prudkého rozmachu vědy a techniky pak své znalosti využívá v prospěch svůj i svého okolí a potírá tak tehdejší tmářství, bídu a krutost. Mark Twain rozehrává celou řadu humorných situací, ovšem s vážnějším podtextem, ve kterém se moudrý satirik zamýšlí nad zneužitím moci i postavením člověka ve společnosti. 5. vydání... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

R47
16.01.2023 3 z 5

Chvílemi je to Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha postavený na hlavu. A chvílemi pan Brouček Svatopluka Čecha na své cestě 15. stoletím. Chvílemi máte pocit, že hlavní hrdina je jediný, kdo má zdravý rozum a všichni ostatní jsou quijotové žijící ve svých rytířských příbězích. A chvílemi máte pocit, že si autor ze svého hrdiny utahuje. A z toho taky plyne moje hodnocení. Autor se nemůže rozhodnout, kterým směrem jeho satira míří, jestli na moderního člověka nebo na tu historii, a tak to vyznívá do ztracena. Navíc ten hrdina, který jako MacGyver nebo Verneův Sirius Smith udělá z pšouku telegraf, vydavatelství i zbrojovku, je prostě dneska už něco úplně mimo.

whale77
07.02.2022 4 z 5

Zatím mám přečteno pouze ušima z rozhlasového zpracování, tedy kratší verzi, ale rozhodně mě to naladilo i na četbu papírové knihy. Možná proto, že na rozdíl od části níže komentujících klasické Artušovy příběhy neznám, mně ten jiný pohled na 6. století bavil. Twainův humor byl tady celkem jemný a dokázal odlehčit těžkou atmosféru nespravedlnosti a dojemné příběhy hlavních i vedlejších postav. Uvidíme, zda změním názor po přečtení celé knihy, ale dvanáctidílný poslech (po půlhodinkách) byl příjemný.


Vesmich
06.02.2022 5 z 5

Zábavná demonstrace toho, jak je dějepis ošemetný školní předmět, protože na svět se dá dívat z různých úhlů pohledu a interpretace událostí může vypadat hodně různě. Podnikavý a sebevědomý Američan, technický pokrokář má co dělat, aby rozdýchal móresy šestého století a svým razantně neomaleným způsobem přináší svému okolí změnu, o kterou nemusí hned každý stát. Četlo se to krásně a bavila jsem se výborně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených175x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených9x
v Knihotéce115x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x