Vzducholodí kolem světa přehled

Vzducholodí kolem světa
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202263/bmid_vzducholodi-kolem-sveta-reB-202263.jpg 4 161 161

Román o vynálezci letounu, vrtulníku jménem Albatros, který byl těžší než vzduch. Robur, nadšenec moderního létání, odmítne na schůzi klubu příznivců balonů staré aerostaty a přednese myšlenku letu pomocí nové techniky. Je však vypískán, proto vzápětí unese strýce Prudenta a Phila Evanse, čelní představitele klubu, na svou novou vzdušnou loď Albatros, stroj poháněný elektřinou, který by bylo možno srovnat s obrovskou helikoptérou. V románu je popsán let obou zajatců na palubě Albatrosu, z něhož se jim podaří uniknout teprve nad ostrovem Chatamem. Robur je pak v závěru opět unese, avšak daruje jim svobodu a mizí s prohlášením, že svět ještě není pro Albatros zralý.... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

Robur le Conquérant , 1886


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzducholodí kolem světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Ran
17.02.2024 4 z 5

Kniha se mi četla dobře a její audioknižní zpracování bylo naprosto výborné. Líbilo se mi na ní také to, jak autor zobrazil některé špatné lidské vlastnosti.

Ivan F
19.01.2023 3 z 5

Veľmi jednoduchý príbeh zaodetý do vtedy (doby vzniku románu v roku 1886) totálneho sci-fi, teda stroja ťažšieho ako vzduch, ktorý nevídanou rýchlosťou brázdi svet. Čierno-biele videnie sveta, tak typické pre Verneovu tvorbu, je prítomné aj tu a samozrejme je poplatné dobe svojho vzniku. Teda Francúzsko je dobré, ostatné krajiny Európy už pomenej, černosi sú bojazliví, biela rasa všetkým nadradená. :-) Čo ma s odstupom času zaráža, ale neprekvapuje, je vzťah ľudstva k živočíšstvu - úplné barbarstvo. Len tak pre zábavu si "dobrodruhovia románu" ulovia veľrybu a potom ju nechajú napospas žralokom. K tomuto všetkému sa pridáva ďalší typický neduh Verneovej tvorby a tou sú siahodlhé zemepisné a historické popisy platné v roku vzniku románu, hoci tu sa s ich množstvom Verne krotil. Takže som si niektoré údaje porovnal s dneškom a bolo to zaujímavé.


jan7113
23.10.2022 4 z 5

Další z Verneových cest kolem světa. Konečně po několika "jen" dobrodružných knihách zase jedno opravdové sci-fi.
Jedná se vlastně o soupeření mezi pokrokem a zabedněností, které nakonec samozřejmě dobře dopadne. Čtenáři se opět trochu vzdělají v zeměpisu a fyzice. A nebýt toho šíleného zmatku v jednotkách a jejich přepočtech, bylo by to ještě lepší. Ale to zřejmě není vina autora, nýbrž překladatele nebo vydavatele.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzducholodí kolem světa v seznamech

v Přečtených252x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce137x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x