Vítek přehled

Vítek https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304843/bmid_vitek-Rp3-304843.jpg 4 29 29

Stifterovo poslední dílo líčí epicky prostým a poklidným tónem úsek českých dějin 12. století: boje Přemyslovců o knížecí stolec v době smrti a po smrti knížete Soběslava a vládu Vladislava I. Hrdinou románu je rytíř Vítek, sloužící knížeti Vladislavovi. Edice Živý odkaz světa, Knihovna světových klasiků, sv. 32. Doslov: Ladislav Heger... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Witiko , 1865


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vítek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

evineckY
17.02.2022 4 z 5

Z této knihy by si měli vzít naší představitelé varování a příklad.
Poslouchala jsem audio.

karolina8709
07.01.2022 4 z 5

Bavilo mě to, je to sice dost idealisticky psané, ale i tak pěkné líčení událostí ze středověku o Přemyslovských knížatech a Vítkovi s růží v erbu.


Pedro72
05.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Když Český rozhlas zpřístupnil tuhle 150 let starou knihu, trochu jsem zapochyboval o smyslu tohoto počínání. Posléze jsem tomu ovšem přišel na chuť.
Dovedu si představit, proč se kniha německy mluvícího Jihočecha z Horní Plané nestala hitem. A nejspíš to nebylo proto, že Vítek je dokonalý až běda, dialogy jsou formální a že vyprávění kulhá na obě nohy co do historické patřičnosti. On je celý rámec příběhu, tedy pokus vykreslit krále Vladislava I. jako lidového a čestného vládce, ochránce české země, dost odvážný. I když dívat se na to očima dnešního poznání není tak úplně fair.
Spíš by řekl, že důvodem neúspěchu knihy bylo, že pro Čechy je tu příliš německých prvků (autor původ Vítka z Prčice umístil do jakési bavorské nobility s tisíciletou tradicí), pro Němce je tu zase celý ten první plán dění kolem přemyslovské dynastie, kterou máme víceméně právem za českou. A nám Moravanům kniha asi neměla vůbec co nabídnout.
Ale vlastně je to škoda, bylo by krásné mít narativ ke 12. století, který by alespoň jednoho z aktérů pranic o české knížecí trůny přeznačkoval pozitivně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vítek v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených2x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit7x