Vášeň, co do rána zchladne přehled

Vášeň, co do rána zchladne https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210974/vasen-co-do-rana-zchladne-210974.png 5 79 79

Svazek obsahuje výbor z celoživotní básnické tvorby známého českého básníka 1. pol. 20. století, který se ve svých verších projevuje jako anarchista, bohém a buřič. Provokativní básník, prozaik a výtvarník František Gellner bývá označován za anarchistu, bohéma a buřiče. Hlavní osou jeho veršů je skutečně hořká ironie. Často deziluzivním osobním zpovědím se nejlépe daří v prostředí šantánů, kaváren, pivnic a nočních ulic na předměstí. Až dychtivá touha po lásce ale pravidelně naráží na prodejnou sexuální podstatu a tragickou banalitu milostných vztahů. Výbor obsahuje texty z Gellnerových sbírek Po nás ať přijde potopa a Radosti života i ze sbírky Nové verše a několik básní z pozůstalosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vášeň, co do rána zchladne. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

matej.kulistak
01.12.2023 2 z 5

Pijácké rýmovačky, psané pravděpodobně mnohdy poté, co se stesk nebo vztek nepodařilo alkoholem otupit, ale naopak umocnit. Bohémství a hrdost, sebelítost i sebeironie. Dnes by takto mohl psát každý zhrzený puberťák. I ve sportu ovšem platí, že co byl před sto lety světový rekord, je dnes běžný standard. Je tedy Gellnerův styl alespoň dobově objevný? To opravdu nevím.
Veršům se nedá upřít poutavost, rytmičnost (jako stvořené k halekání), dobré pointy, přitažlivá témata (sex a chlast), nadto obsahují minimum tropů, takže jsou zcela srozumitelné. Lze tedy chápat, proč jsou Gellnerovy básně navzdory archaické syntaxi a morfologii stále oblíbené.
Mně osobně jsou ale protivné. Příliš z nich trčí, že Gellner byl především karikaturista (což mimochodem vydání v Dokořán skvěle ilustruje s pomocí jeho tvorby). Jelikož se mi nedostává příležitostí, abych je opilý skandoval cestou z hospody, nenacházím v nich žádné kouzlo. (Krom toho, byla-li řeč o sebelítosti a sebeironii, vtírá se mi pocit, že to druhé pouze částečnš maskuje to první, což mi autora zprotivuje.)
Nerozumím upřímně, co má být na té poezii tak geniálního, že dostává tolik prostoru např. ve středoškolské výuce.

Nomia
08.05.2022 5 z 5

Má vášeň pro Gellnera rozhodně do rána nezchladne. Naopak je to letitá láska, už od dob gymplu.

Nikdy jsem neměla cit pro poezii, mnohdy mi básně přišly neuchopitelné, umělé, strojené, ale ty jeho miluju. Jednoduché, prosté, znělé, líbivé.
Kdo sám se toulal po nocích, miloval a noci prohýřil, pro toho bude Gellner a jeho básně věrným kumpánem.


jiri77
18.10.2021 5 z 5

Čtení básní z této sbírky mě hodně bavilo. Dýchala z nich naprostá přirozenost každodenních prožitků, a to jak v lásce ,tak i v životních situacích.

...
Nynější žena, co já v klidu tučním,
v oborech věd a práce působí.
Co naplat! Učím se ted' pracím ručním:
vyšívat, vařit a mýt nádobí.

Chot' poslušný a věrný budu. Škoda,
že muž dnes přec jen rodit nemůže!
Doufám však, že i to se časem poddá.
Ach, vemte si mne, slečno, za muře...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vášeň, co do rána zchladne v seznamech

v Přečtených121x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených8x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x